Český rozhlas podává trestní oznámení kvůli volebním spotům

Praha - Český rozhlas (ČRo) dnes odešle žalobcům trestní oznámení kvůli některým volebním spotům krajně pravicové Dělnické strany a nacionalistické Národní strany. Řekla to mluvčí ČRo Eva Tichá. Vedení rozhlasu se minulý týden rozhodlo některé klipy nevysílat z obavy, že by tím mohl být porušen zákon. Šéf Dělnické strany Tomáš Vandas v reakci podal trestní oznámení na ředitele rozhlasu Václava Kasíka, Národní strana chce požadovat zneplatnění voleb do Evropského parlamentu.

„Dnes poštou zašleme trestní oznámení na neznámého pachatele na státní zastupitelství pro Prahu 2,“ uvedla Tichá s tím, že možnou právní kvalifikaci rozhlas nechá až na výsledky případného šetření.

Vedení Českého rozhlasu se rozhodlo nevysílat některé volební spoty Národní strany a Dělnické strany minulý čtvrtek. Strany rozhlasu dodaly každá tři varianty spotů. U dvou ze tří variant u každé z obou stran ale vedení ČRo dospělo k závěru, že by jejich odvysíláním mohly být porušeny zákony. Vandas v trestním oznámení uvedl, že rozhlas podle něho porušil zákon o volbách do Evropského parlamentu, který médiím veřejné služby ukládá povinnost odvysílat volební spoty jednotlivých stran. Tichá to odmítá. „My jsme zákon respektovali. Národní straně i Dělnické straně jsme poskytli vysílací čas, na který dle volebního zákona měly právo,“ uvedla mluvčí ČRo.

Dál nevysílat spot Národní strany, v němž strana nabídla „konečné řešení otázky cikánské“, se minulou středu rozhodl šéf České televize (ČT) Jiří Janeček. Ve čtvrtek pak ČT kvůli klipu podala trestní oznámení. Národní strana chce kvůli rozhodnutím České televize a Českého rozhlasu po skončení voleb do Evropského parlamentu podat soudu návrh na jejich zneplatnění. Strana prý také připravuje stížnost k příslušným institucím EU.

Návrh na zneplatnění voleb mohou kandidáti podat do deseti dnů po vyhlášení výsledků, pokud si myslí, že byl volební zákon porušen takovým způsobem, který mohl ovlivnit výsledek jejich volby. Zabývá se jimi Nejvyšší správní soud.

Ukázka ze spotu NS
Zdroj: ČT24