Evropská komise rozjíždí multimediální server o dění v unii

Brusel - Evropská komise (EK) dnes společně s několika soukromými firmami spustila nový multimediální server s názvem presseurop.eu. Na něm budou k dispozici články o záležitostech Evropské unie z evropského i světového tisku. Dostupné jsou zatím v deseti jazycích - češtině, angličtině, němčině, francouzštině, španělštině, italštině, portugalštině, polštině, rumunštině a holandštině. Nové stránky budou reflektovat zejména politické, společenské, ekonomické a vědecké dění s celoevropským dosahem.

V příštích letech by se měl web nicméně rozrůst i do dalších jazykových verzí tak, aby nakonec pokrýval všech 23 oficiálních jazyků 27členného bloku. V praxi to má v současnosti vypadat tak, že každý článek bude na serveru kromě originální verze k dispozici i v dalších devíti jazykových verzích.

Kromě článků, které byly zveřejněny v evropském tisku daný den či den předtím, budou na serveru i různé analýzy, komentáře a nejrůznější videa, grafy, komiksy či online archiv zpráv. „Cílem je nabídnout každý den výběr nejlepších článků z 250 titulů evropského a mezinárodního tisku, které se týkají evropských záležitostí,“ vysvětlila eurokomisařka pro komunikaci Margot Wallströmová.

Z českých titulů Presseurop.eu monitoruje Hospodářské noviny, Mladou frontu Dnes, Lidové noviny a časopisy Reflex a Respekt. Ze zahraničních médií bude server sledovat například články v listech The Irish Times, The Financial Times, The Economist, Le Monde, Corriere della Sera, El País, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Washington Post nebo The New York Times.

Pro server bude pracovat deset novinářů na plný úvazek, které budou doplňovat dopisovatelé. Presseurop by měl být podle svých provozovatelů politicky nezávislý na názorech EK, která jej částečně financuje. Provozovatelé si od projektu slibují, že během roku a půl by jej mohlo sledovat měsíčně kolem 1,5 milionu internetových uživatelů.

Vydáno pod