Liška chce novelou umožnit návrat Wave k analogovému vysílání

Praha - Poslanec a pověřený šéf Strany zelených Ondřej Liška podal vládě a Poslanecké sněmovně k projednání novelu zákona o Českém rozhlase, která by umožňovala návrat Radia Wave do analogového vysílání. Liška již v pondělí Lidovým novinám řekl, že chce, aby veřejnoprávní stanice Českého rozhlasu zaměřená na mladou generaci byla celoplošná. "Stát dlouhodobě, 20 let, ignoruje mladou generaci. Zatímco existují veřejnoprávní vysílání České televize i Českého rozhlasu pro různorodé skupiny obyvatel, pro mladé nic takového není," uvedl.

„Stále se domníváme, že ve veřejnoprávním rozhlase alternativní stanice pro mladé s co nejširším dosahem citelně chybí,“ uvedl za občanské sdružení Pro Wave Robin Čumpelík. 

Stanice Radio Wave začala původně vysílat na vlnách FM z vysílače Cukrák. Rada ČRo ale posléze dospěla k názoru, že Wave nemůže podle jejího výkladu zákona vysílat analogově a šéf ČRo Václav Kasík nakonec kvůli požadavkům rady Radio Wave v analogu nechal vypnout. Nyní Radio Wave vysílá na internetu a přes digitální zemské TV vysílání (DVB-T). 

Kromě sporů kolem analogového vysílání Radia Wave se rozhlasová rada ocitla v centru pozornosti kvůli tomu, že na základě nepřesného překladu písně Swastika Eyes od britské levicově orientované kapely Primal Scream, vytvořeného jejím expertem Radkem Voglem, několik členů rady obvinilo Radio Wave z propagace fašismu. Podle odborníků přitom píseň naopak na nebezpečí fašismu poukazuje. Rada později uznala, že ji Voglův překlad uvedl v omyl, a nedávno oznámila, že s ním ukončí spolupráci. Na podporu návratu Radia Wave k analogu vznikla petice a v lednu se konal koncert v pražském klubu Retro.

Protestující na podporu Radia Wave
Zdroj: ČT24