Český rozhlas se vrátí do budovy ve Vinohradské

Praha - Český rozhlas chce prodat svou budovu na pražském Žižkově, kde nyní sídlí Radio Wave a Radio 4. Tyto stanice se do letošního podzimu přestěhují do nově zrekonstruované historické budovy ve Vinohradské ulici. Zde vznikne ucelený komplex, kde najde zázemí většina vysílacích stanic rozhlasu. Novinářům to dnes řekli zástupci vedení Českého rozhlasu při prohlídce zkolaudované budovy.

Za kolik bude objekt na Žižkově k prodeji, zatím vedení rozhlasu neprozradilo. Stěhování Radia Wave a Radia 4 začne na konci léta poté, co se ve Vinohradské zabydlí další stanice, které zde najdou zázemí. Ty se začnou stěhovat zhruba za dva týdny, a to z budov v ulici Římská, kde jsou stanice v „provizoriu“ od podzimu roku 2007.

Rekonstrukce pod dohledem památkářů

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Budova na Vinohradské ulici pamatuje nejsmutnější události československých dějin 20. století. Z budovy Českého, dříve Československého rozhlasu v Praze na Vinohradech se ozývalo volání o pomoc v letech 1945 i 1968. Tyto i další události se na stavu budovy výrazně podepsaly. „Během 20. století byla (budova) velmi poničená, hlavně v závěru 2. světové války. Postupně jsme zjišťovali, že infrastruktura, zejména ta vnitřní, je velmi narušená,“ řekl PR ředitel Českého rozhlasu René Zaoral.

Rekonstrukce budovy ve Vinohradské začala první etapou v letech 2004 a 2005. Druhá etapa navázala na podzim 2007. Opravy jsou pod přísným dohledem památkářů. Většina interiéru, jako jsou kličky nebo tradiční výtah páter noster, zůstávají původní. „Většina prvků, tzn. okna, dveře i dlažba, byla vyráběna v přesilové výrobě, jsou to všechno repliky, případněrepasé původních prvků,“ uvedl vedoucí realizačního týmu Daniel Chára.

„Jedná se o největší stavební zásah v dlouholeté historii této kulturní památky, který vyžaduje citlivá řešení s ohledem na její jedinečnost,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík. Rekonstrukce šestipatrového domu má stát 524 milionů korun. Asi desetinu zaplatí Český rozhlas, zbytek pak stát.