Ředitel ČTK Stibral oznámil záměr odstoupit z funkce

Praha - Generální ředitel České tiskové kanceláře Milan Stibral odchází do důchodu a dnes poslal Radě ČTK svůj rezignační dopis. Funkci bude vykonávat do 30. září. Rada na obsazení vrcholného manažerského postu ve veřejnoprávní tiskové agentuře vypíše výběrové řízení. Podmínky rada zveřejní v Hospodářských novinách, Mladé frontě Dnes a na internetových stránkách ČTK. "Termín podání přihlášek bude do 31. července, poprvé o nich budeme jednat 6. srpna," uvedla předsedkyně Rady ČTK Pavla Valčáková. Stibralova nástupce chce rada vybrat na jednání 20. srpna.

Třiašedesátiletý Stibral stál v čele největší české tiskové agentury od 9. června 1993 a do své funkce byl znovu zvolen v květnu 1999 a květnu 2005. Jeho nynější šestileté funkční období mělo skončit za dva roky.

Vyslozil: ČTK patří mezi přední evropské agentury

Stibralovo působení v čele ČTK před časem ocenil mimo jiné dlouholetý prezident Aliance evropských agentur Wolfgang Vyslozil. Pod Stibralovým vedením podle něj dosáhla ČTK za dobu 16 let obchodních úspěchů, které umožnily finanční nezávislost, a tím i redakční svobodu. ČTK se tak podle Vyslozila, který stál dlouhou dobu i v čele rakouské tiskové agentury APA, zařadila mezi přední evropské tiskové agentury. 

Od roku 1996 je agentura plně finančně soběstačná a nepobírá žádné dotace ze státního rozpočtu. Ve srovnání s rokem 1993 snížila stav zaměstnanců o třetinu při dvojnásobném zvýšení objemu produkce.