Prohlížeč Firefox by mohl podle průzkumu předstihnout Explorer

Hamburg - Internetovému prohlížeči Internet Explorer od společnosti Microsoft by mohl ještě v tomto roce sebrat vedoucí pozici na trhu konkurent Firefox. Vyplývá to z průzkumu německých odborníků společnosti Fittkau & Maaß. Firefox 3 od Mozilla Foundation se v březnu stal nejpoužívanějším prohlížečem v Evropě. Přednost před ostatními novými verzemi prohlížečů mu jen mezi německy hovořícími uživateli internetu dává 40 procent lidí. Nejnovější verze 7 a 8 prohlížeče Microsoftu Internet Explorer za Firefoxem zaostávají s 38 procenty.

V Česku podle dat z konce minulého roku měly poslední verze Exploreru dohromady podíl kolem 55 procent. Firefox zaujímal téměř třetinu trhu. Podle Aleše Miklíka z odborného vydavatelství Internet Info Firefox překoná prohlížeč z dílny Microsoftu i v Česku. „Firefox je v ČR dlouhodobě populární a v žebříčku evropských zemí jsme mezi největšími tahouny jeho podílu, ale ještě to může chvíli trvat. Část uživatelů je dost konzervativní,“ uvedl. 

Windows 7 budou kvůli kritice bez Exploreru

Celosvětově stále vede Microsoft, jehož Explorer v květnu dosáhl na trhu podílu 66 procent. Firefox získal jen 23 procent. Kvůli tlaku Evropské komise, která Microsoft mnohokrát kritizovala za monopolizaci trhu, se firma rozhodla v Evropě prodávat nejnovější verzi operačního systému Windows 7 bez prohlížeče Internet Explorer. 

Microsoft také stále vede mezi německy mluvícími uživateli internetu, jestliže se k 38 procentům připočte také 12 procent lidí, kteří holdují starším prohlížečům Microsoft. Prohlížeč Safari společnosti Apple používá 3,1 procenta lidí, program Opera 2,4 procenta a Chrome od firmy Google 1,3 procenta. 

Při průzkumu oslovila firma Fittkau & Maaß mezi dubnem a květnem 120 000 německy mluvících uživatelů internetu.