ČT zlepšuje digitální signál v Karlovarském kraji

Karlovy Vary - Česká televize spustí v nejbližších dnech další malé vysílače digitálního signálu v Karlovarském kraji. Měly by zlepšit dostupnost veřejnoprávního multiplexu 1 v členitém terénu kraje. Analogové vysílání tam skončí 30. září. Takzvané dokrývače, vysílače nízkého výkonu a lokálního významu, začnou vysílat digitální signál v okolí Aše, Kraslic, Mariánských Lázní, Rotavy, Holoubkova a Strašic. Více o digitalizaci ČT naleznete v internetovém speciálu www.digict.cz, na teletextu ČT1, strana 650, v časopisu ČT+ a na Diváckém centru ČT, horká linka digitalizace 261 13 74 74, denně 7:30 až 20:00 hodin.

Pokrytí regionu digitálním signálem veřejnoprávního multiplexu zlepší na přelomu června a července čtyři opakovače na kótách Aš, Kraslice - Sněžná, Mariánské Lázně, Rotava a do konce července pak ještě dva převaděče na stanovištích Holoubkov a Strašice. Opakovače budou vysílat na kanálech shodných vždy s nejdostupnějšími primárními vysílači digitální sítě 1, s nimiž vytvoří lokální jednofrekvenční síť (SFN).

Na Ašsku bude lepší položit antény na bok

Divákům z Ašska doporučujeme, aby pro zlepšení příjmových podmínek digitálního zemského vysílání České televize z opakovače v Aši pootočili své antény o 90 stupňů, tedy položili je na bok. Není to nezbytný krok, ale může vyřešit případné problémy způsobené horizontálně polarizovanou anténou. Obyvatele Aše, Kraslic, Mariánských Lázní, Rotavy, Holoubkova, Strašic a nejbližšího okolí těchto měst současně upozorňujeme, že některé systémy společných televizních antén, které ještě nebyly upravené pro digitální příjem, budou vyžadovat zásah odborníka.