S Google Moon se můžete projít po Měsíci

Praha - Při příležitosti 40. výročí přistání člověka na Měsíci spustila společnost Google aplikaci Google Moon, interaktivní trojrozměrný atlas Měsíce. Uživatelé si družici Země mohou prohlížet v aplikaci Google Earth 5.0. Na obrazovce se pak rozprostře virtuální měsíční krajina, do níž můžete vyrazit na procházku s Buzzem Aldrinem z Apolla 11 nebo Jackem Schmittem z Apolla 17. Vedle toho můžete vidět nejnovější modely měsíčních vozítek, panoramatické snímky ve vysokém rozlišení nebo dosud nepublikované video sekvence pořízené na měsíčním povrchu.

„Základ aplikace je připravený. Teď mohou i uživatelé přispívat. Tak jako v rámci Google Earth mohou přidávat své vlastní informace,“ upozornil produktový manažer společnosti Google Jaroslav Bengl.

Měsíc v Google Earth rovněž obsahuje kompletní datové údaje o měsíčním terénu, které dodala Kaguya LALT a které budou sloužit jako základní mapa. Moon v Google Earth je nejnovějším plodem spolupráce mezi Google a agenturou NASA. Cílem tohoto jedinečného nástroje je zpřístupnit informace o Měsíci širokým vrstvám uživatelů, a to v trojrozměrné podobě.

Rozhovor s Jaroslavem Benglem (zdroj: ČT24)

„Před několika lety podepsal Google s agenturou NASA dohodu o spolupráci a v jejím rámci se například už realizoval Mars nebo hvězdná obloha a teď i Měsíc. Nebyla to jen NASA, byla to i japonská vesmírná agentura, která poskytla trojrozměrný model Měsíce,“ uvedl Bengl.

Příklady vrstev v Google Moon:

Snímky kosmických plavidel - nabízí snímky pořízené kamerami na lodích Apollo, Clementine a Lunar Orbiter.

Mise Apollo - ukazuje panoramatické snímky ve stylu StreetView, dosud nezveřejněné záběry z filmů Spacecraft a text o místech, která astronauti zahlédli při cestě na Měsíc.

Prohlídky s průvodcem - můžete se nechat provést po Měsíci spolu s komentáři, které obstarají bývalí astronauti Buzz Aldrin (Apollo 11) a Jack Schmitt (Apollo 17).

Historické mapy - k prohlédnutí jsou tu geologické a topografické mapy Měsíce, které se používaly při prvních letech.