Murdoch: Kvalitní novinařina není levná, zprávy na webu zpoplatníme

New York - Americký mediální konglomerát News Corp ve čtvrtém finančním čtvrtletí prodělal 203 milionů dolarů (3,65 miliardy Kč) po zisku 1,1 miliardy dolarů před rokem. Firma rovněž oznámila, že se chystá začít vybírat poplatky za své internetové zpravodajství. Čtvrtletní výsledky byly zasaženy rozsáhlými odpisy v internetové divizi MySpace. Společnost News Corp, kterou ovládá mediální magnát Rupert Murdoch, však upozornila, že zaznamenala známky oživení na trhu s reklamou.

„Trhy s reklamou, ačkoli jsou slabé a mimořádně zasažené poklesem v automobilovém a finančním sektoru, vykázaly určité dobré známky života,“ uvedl Murdoch. „Domnívám se, že nejhorší by mohlo být za námi, ještě však nejsou žádné jasné známky rychlého hospodářského oživení,“ dodal. 

Murdoch rovněž uvedl, že firma hodlá začít vybírat poplatky od uživatelů svých zpravodajských internetových serverů. „Hodláme vybírat poplatky za všechny své zpravodajské webové stránky. Věřím, že pokud budeme úspěšní, budou nás následovat další média,“ řekl Murdoch. „Kvalitní novinařina není levná,“ upozornil.

Tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v červnu klesly o 11 procent na 7,67 miliardy dolarů. Firma však v příštích měsících počítá s jejich růstem. Čtvrtletní výsledky zahrnovaly odpisy 450 milionů dolarů a restrukturalizační náklady 180 milionů dolarů v divizi Fox Interactive Media, pod kterou patří síť MySpace. News Corp koupila MySpace v roce 2005 za 580 milionů dolarů. 

News Corp vlastní také například vysílací síť Fox a několik předních listů v Británii a Austrálii, včetně slavných The Times of London a bulvárního The Sun. Dále kontroluje americký list New York Post, filmové a televizní studio 20th Century Fox nebo nakladatelství HarperCollins Publishers. Předloni se navíc dohodla na převzetí vydavatelské a zpravodajské společnosti Dow Jones & Co.

Libor Nováček a Kateřina Holcmanová ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod