Radiokomunikace chtějí urychlit digitalizaci vysílání z Ještědu

Chrastava (Liberecko) - České Radiokomunikace chtějí urychlit digitalizaci vysílání z Ještědu. S ukončením analogového vysílání ČT2 na přelomu července a srpna se totiž na některých místech Libereckého kraje výrazně zhoršil i analogový příjem ČT1 a Primy. Největší problémy mají obyvatelé Chrastavy na Liberecku.

V souvislosti s digitalizací pozemního televizního vysílání vyměnily v červnu Radikomunikace dvacetimetrovou anténu na Ještědu. Nová anténa převzala vysílání na konci července a současně skončilo analogové vysílání ČT2. Na uvolněném 43. kanálu začalo digitální vysílání takzvaného multiplexu 1, který zahrnuje všechny programy České televize a sedm okruhů Českého rozhlasu. Ostatní programy se dál vysílají analogově. Anténa ale směrem na severozápad, kde leží Německo a Polsko, nevysílá s plným výkonem. „Právě to je důvod zhoršení kvality příjmu,“ řekla mluvčí Radiokomunikací Marie Fianová.

 

Radiokomunikace nyní podle ní jednají s Českým telekomunikačním úřadem o možnosti rozšířit digitální vysílání i dalších programů ještě v letošním roce. Původně měl totiž takzvaný multiplex 2, který zahrnuje programy Novy, Primy a TV Barrandov, začít vysílat až v srpnu příštího roku. „Rádi bychom ale kvůli zkvalitnění příjmu spuštění urychlili a začali vysílat ještě do konce letošního roku,“ řekla Fianová. Rozšíření vysílání by umožnilo kvalitní příjem i v Chrastavě, obyvatelé by jen museli investovat do set-top boxů.

Vydáno pod