Francie chce zatnout tipec internetovým pirátům

Paříž - Francouzský parlament dnes definitivně schválil upravenou verzi zákona, který umožňuje odpojit od internetu uživatele, kteří nelegálně stahují filmy nebo hudbu. Oproti původní variantě, kterou smetla ze stolu ústavní rada, norma předpokládá, že internetové zloděje duševního vlastnictví může trestat jedině soud. Zákon odhlasovala dnes dolní komora parlamentu poté, co ho s předstihem oproti původnímu plánu v pondělí večer již schválili senátoři. Pro přijetí normy tradičně zvedli ruku poslanci vládní pravice a centristé, proti byla levice v čele se socialisty.

Výhrady k němu se ale ozývají z řad vládní pravice i opoziční levice. „Někteří pravicoví poslanci a senátoři to vyřeší tím, že vůbec nepůjdou hlasovat. Socialistická opozice už oznámila, že okamžitě po slavnostním přijetí tohoto zákona se obrátí na ústavní soud,“ informoval ještě před hlasováním spolupracovník ČT ve Francii Jiří Slavíček.

Francouzský ministr kultury Frédéric Mitterrand označil zákon za nezbytný, ale nedostatečný. Předpověděl jeho novelizaci v souladu i s tím, že by se měl změnit způsob „nabídky kulturního obsahu na internetu a vymyslet nový prostředek, jak zajistit zisky umělcům“. Zároveň odsoudil „nerozumnou a přehnanou polemiku“ kolem normy, u níž vyzdvihl její „výchovný účinek“.

Místo nové instituce si na piráty posvítí justice

Podle odpůrců porušuje základní lidská práva na informace. Problematicky vyznívá také skutečnost, že potrestaný má být předplatitel internetové služby, i když za nelegální stahování bude odpovědný někdo jiný. Ústavní soud přitom již začátkem léta původní verzi zákona zrušil.

Zákonodárci proto zařadili do textu ustanovení, že trestat pachatele může jen soud, a ne speciálně k tomu vytvořený úřad. Odborníci předpokládali, že podle původní verze zákona by se dalo postihnout kolem 365 000 pirátských uživatelů internetu ročně. Vzhledem k tomu, že o tom ale budou muset rozhodovat soudy, tak se nyní předpokládá, že odpojit ročně od sítě bude možné nanejvýš 50 000 modemů, jimiž jsou nezákonně stahována data.

Opatření proti internetovým pirátům se tím ale zároveň zpřísňují. Zatímco se původně počítalo s odpojením od internetu na dva měsíce až rok bez dalších sankcí, nyní mohou postižení dodatečně zaplatit pokutu až 1500 eur (38 000 korun). Také má zůstat v platnosti trest, že i po odpojení budou muset postižení dál platit poplatky operátorovi za sjednané internetové služby. Opatření se má týkat také takzvaných inteligentních mobilních telefonů s internetovým připojením.

Nelegální stahování z internetu
Zdroj: ČT24