Ve Francii začal proces s Google kvůli digitální databázi knih

Paříž – Ve francouzském hlavním městě dnes začal ostře sledovaný soudní proces mezi francouzskými vydavateli knih a americkým internetovým vyhledávačem Google. Důvodem žaloby je existence elektronické databáze milionů naskenovaných knižních titulů, které jsou volně dostupné na internetu. Vydavatelé argumentují tím, že firma převáděním jejich svazků v amerických knihovnách do elektronické podoby porušuje autorská práva. Žalobci dali najevo, že jim jde o vytvoření právního rámce, na jehož základě by pak mohli uzavřít s Googlem dohodu o rozdělení zisků ze stahování digitalizovaných knih.

Největší světový internetový vyhledávač spustil v roce 2004 portál Google Book Search, na jehož vývoji se podílely velké univerzity zejména z USA. Lze v něm vyhledat miliony digitalizovaných knih. Po zadání například názvu knihy vám Google vyhledá její vydání, nabídne obsah, krátkou ukázku, odkazy na recenze a související webové stránky a vědecké práce. Díla, na něž se nevztahuje autorské právo, která jsou v elektronické podobě, vám server nabídne ke stažení. Z českých autorů tam lze najít informace o dílech například Milana Kundery, Josefa Škvoreckého, Boženy Němcové, Jaroslava Haška či Ludvíka Vaculíka.

Po problémech kolem autorských práv se Googlu podařilo dohodnout s hlavními americkými držiteli autorských práv. Americké ministerstvo spravedlnosti ale v těchto dnech doporučilo newyorskému soudu, který měl dohodu schválit, aby tak neučinil a nechal obě strany záležitost hlouběji projednat. Podle ministerstva totiž stále nejsou dostatečně ošetřena ochrana autorských práv a pravidla volné konkurence.

Na kalifornského giganta podalo žalobu již v roce 2006 francouzské vydavatelství Seuil, ke kterému se posléze připojil francouzský Národní vydavatelský syndikát (SNE) zastupující 530 vydavatelství a Společnost literátů (SGL). Majitel Seuil Hervé de La Martiniere odsoudil arogantnost Googlu za to, že se rozhodl digitalizovat knihy, aniž se zeptal na názor držitelů autorských práv. „Naším cílem je oživit miliony knih, které se nejhůře shánějí, a přitom dodržovat autorská práva,“ uvedla v prohlášení před procesem francouzská pobočka Googlu.

Google
Zdroj: ČT24
Vydáno pod