Severozápad České republiky přechází na digitální signál

Praha - Další část republiky dnes čeká úplný přechod na digitální vysílání, a to tentokrát severozápad. Asi pro milion lidí v Plzeňském, Karlovarském a částečně Ústeckém a Středočeském kraji zavládne takzvaná analogová tma. Dál můžou diváci přijímat signály všech 4 programů České televize pomocí set top boxů nebo satelitů. Kdo si ještě nový příjem nezařídil, může se informovat na bezplatné telefonní lince 800 90 60 30 nebo na webu digitalne.tv.

Digitální tma by byl nejhorší scénář pro diváky a posluchače z Plzeňského, Karlovarského a zčásti i z Ústeckého a Středočeského kraje. Před měsícem bylo v severozápadních Čechách asi osm procent těch, kteří se ještě nerozhodli, jaký zdroj digitálního signálu si pořídí.

Podle Zdeněka Duspivy, národního koordinátora pro přechod na digitální vysílání, si divák může pořídit set top boxy nebo televizory se zabudovanými přijímači, aby mohly přijímat digitální signál.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Diváci v jednotlivých oblastech, které budou postupně přepínat na digitál, mají půl roku souběžného vysílání na to, aby upravili antény, pořídili set top boxy, satelity anebo jiné zdroje. Investice je to v řádu stovek, respektive tisíců korun. České Radiokomunikace upozorňují, že někde bude třeba příjem doladit.

Vše o digitalizaci České televize najdete na internetovém speciálu, na teletextu ČT1 (strana 650), na stránkách časopisu ČT+ nebo v Diváckém centru ČT na horké lince digitalizace 261 13 74 74.