Google spustil českou verzi služby Street View

Praha - Česká pobočka americké internetové společnosti Google spustila mapovou službu Street View, která zobrazuje panoramatické snímky vybraných míst v ČR. V současnosti pokrývá Prahu a její okolí a dálnici D1 z Prahy do Brna. Google začal ulice Prahy fotit prostřednictvím speciálních vozidel a později i tříkolek letos v květnu. Česko je teprve osmou zemí v Evropě, kde firma službu nabízí. V současnosti je k prohlížení přístupná většina ulic Prahy, dále Mělník, Beroun, Příbram, Benešov, Říčany, Brandýs nad Labem a Poděbrady.

Street View umožňuje prohlížet si v mapách Google fotografie v 360stupňovém pohledu. Pokryté oblasti se v nejnižší vrstvě map zobrazují modře. Pohybovat se po nich lze prostřednictvím ikony v podobě žlutého panáčka.


Rozšiřování lokací bude pokračovat

Do konce roku by měly přibýt panoramatické snímky Brna, Plzně a také Českého Krumlova, Olomouce a Českého Švýcarska, které vybrali sami uživatelé v anketě. Snímání je kvůli sklonu slunce možné jen od jara do podzimu.

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Google Street View - panoramatické snímky Prahy a okolí

Službu vyzkoušejte na adrese maps.google.cz


„Technologie je náročná, takže to chvilku trvá,“ uvedl produktový manažer společnosti Google Jaroslav Bengl. Další místa s panoramatickými fotografiemi by měla přibýt do Vánoc.

V rámci ochrany soukromí uživatelů Google na snímcích rozmazal obličeje lidí nebo registrační značky aut. Nevhodné obrázky pak mohou přímo v aplikaci označit sami uživatelé. „Všechno, co může, rozmazává: obličeje, značky a tak dále. Není ale vyloučeno, že s tím potíže nebudou. Je to moc nová věc a reakce lidí se špatně odhadují, a případné důsledky, možnosti zneužití také,“ upřesnil IT specialista Petr Koubský.

Podobný projekt nedávno spustil web Zlatestranky.cz, který na svých mapách v části Prahy nabízí i možnost prohlížení fotografií zevnitř některých obchodů či restaurací. Google se podle Bengla zatím dovnitř objektů nechystá.

  • Centrum Berouna v Google Street View zdroj: Google http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1161/116015.jpg
  • Google Street View autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1161/116011.jpg
Vydáno pod