V anketě TýTý vyhrál Gott, osobností publicistiky je Václav Moravec

Praha - Absolutním vítězem ankety populárních osobností televizní obrazovky TýTý se dnes stal Karel Gott. Vyhrál i mezi zpěváky. Pořadem roku se stala talk show Karla Šípa Všechnopárty, kterou vysílá Česká televize. Šíp, který moderoval také dnešní večer, získal i cenu v kategorii osobnost televizní zábavy, a stal se tak nekorunovaným králem večera. Kategorii seriálů vyhrál retro pořad České televize Vyprávěj. Osobností publicistiky se stal moderátor ČT Václav Moravec.

Velkou radost neskrýval generální ředitel České televize Jiří Janeček, který po vyhlášení výsledků řekl: „Jsem rád, že Česká televize stále dokáže zaujmout diváky i v dnešním mimořádně silném konkurenčním prostředí.“

Vítězi hereckých kategorií se stali stejně jako loni Rudolf Hrušínský a Hana Maciuchová. Mezi zpěvačkami bodovala Lucie Vondráčková. Osobností zpravodajství byl zvolen moderátor Televizních novin TV Nova Karel Voříšek. Do televizní Dvorany slávy byl uveden filmový historik Karel Čáslavský. Objevem roku se stal vítěz pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar Martin Chodúr.

Pětatřicetinásobný Zlatý a Český slavík Gott své fanoušky nezklamal, když na ceremoniál osobně přišel i přesto, že začátkem týdne prodělal operaci páteře. V kategorii Nejpopulárnější zpěvák vítězí od roku 1991. „Tentokrát jsem se toho tak trošku obával; protože co v takové chvíli říci, abych se neopakoval. Přeci jen mi jde zpívání lépe než řečnění,“ komentoval své už tradiční vítězství Gott, který v závěru ceremoniálu zazpíval s Lucií Bílou.

Ohlasy vítězů

Václav Moravec: „To je ocenění a díky za něj všem divákům České televize. Je to poděkování pro celou čtyřiadvacítku, nejen pro Otázky.“

Karel Šíp: „Od začátku jsem věděl, že se chci odlišit od zavedených talkshow. Formát je známý po celým světě, to není nic nového. Já jsem si to odlišil od prvního dílu tím, že si vždycky dám nějaké téma a mí hosté nejsou pestří, ale vždycky je cosi spojuje.“

Když Jiřina Jirásková uváděla do Dvorany slávy Karla Čáslavského, konstatovala, že mezi její osobnosti stejně už dávno patří. „Získal jste úctu a obdiv odborníků, jste miláčkem široké veřejnosti,“ dodala. Čáslavský označil tuto slavnostní chvíli za paradox, když celý život pracuje ve filmovém archivu a přesto vstoupil do televizní dvorany. „Mou celoživotní láskou jsou celovečerní filmy. Dělám to 47 let a podařilo se mi propojit archiv s televizí i národní historii,“ poznamenal.

Šíp bavil i nadával

Šíp pohotovými reakcemi potvrdil, že přízvisko „bavič“ nemá nadarmo. Na rozdíl od všech děkujících ale televizním divákům vynadal, že ho ocenili teprve teď. „Dříve po mně ani pes neštěknul, jak já si to mám užívat v těchto letech,“ podotkl. Cena ho tak rozhodila, že podlehl nervozitě a jednu z kategorií téměř přeskočil. Televizní zábavu navíc Šíp označil navzdory svému úspěchu za nejsmutnější kategorii, jíž se věnuje už jen pár otrlých jedinců. „A ti to sami nevytrhnou,“ dodal.

Seriálem roku se stalo Vyprávěj. „Je zajímavé, jaký to mělo ohlas nejen u pamětníků. Mladá generace, zjistil jsem ke svému překvapení, že vlastně na to zabírá, že je to pro ně zajímavé, že jsou to osudy jejich otců. Jsme rádi, že to mělo takový široký dopad a těsíme se na další,“ prohlásil šéfdramaturg ČT Aleš Ulm.

  • Václav Moravec autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1532/153170.jpg
  • Vyprávěj autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1271/127057.jpg