Seriálové klasiky získávají nový obraz i zvuk

Praha – Česká televize i nadále pokračuje v postupné digitalizaci archivu „Zlatého fondu“ nejúspěšnějších seriálů či filmových zpracování. Převádění většiny původní tvorby ČT do elektronického archivu byla zahájena již v září 2007, poslední týdny však technici pracují na vylepšených verzích v obrazovém formátu vysokého rozlišení HD (High Definition). Podobné zpracování seriálů se starším datem výroby však vyžaduje značnou restaurační práci. Prvními seriály s čistším obrazem jsou Hříšní lidé města pražského a Vlak dětství a naděje. Do HD kvality mají být postupně převedeny stovky pořadů.

Kromě prosté motivace poskytnout divákovi lepší službu se archiváři pustili do grafického projektu i kvůli budoucnosti. „Bereme to nejen jako službu divákovi, to teda samozřejmě především, ale také jako uchování paměti národa v dosavadní nejlepší dostupné kvalitě,“ přiznal vedoucí archivu a programových fondů ČT Vít Charouz. Kromě ostřejšího obrazu se do vysílání vrátí nejslavnější seriály i desítky oblíbených filmů i s vylepšeným zvukem.

„Ten obraz je barevně vyváženější, ostřejší, stabilnější. Tento zážitek však mohou mít pouze diváci, kteří jsou vybaveni televizory se zařízením pro HD kvalitu,“ upozornil vedoucí vysílací techniky ČT Karel Trpák. 

Proces digitalizace s využitím HD kvality zabere mnoho času. Jediná hodina takto inovovaného pořadu zabere archivářům běžně několik pracovních dnů. Kromě časové náročnosti jde také o finanční náklady. ČT již investovala do digitalizace archivu desítky milionů korun. Převedení seriálu Hříšní lidé města pražského do HD kvality vyjde skoro na tři čtvrtě milionu. Letos je však naplánovaná proměna dalších seriálů. Diváci se mohou těšit na Panoptikum města pražského nebo Prima sezónu.