Kongresová knihovna uchová zápisky z Twitteru

Washington - Knihovna amerického Kongresu bude archivovat všechny veřejně přístupné zápisky na sociální síti Twitter od jejího vzniku v březnu 2006. V jejím digitálním archivu se tak odhadem ocitne několik miliard krátkých postřehů, poznámek či zpráv, které uživatelé Twitteru musejí vtěsnat do 140 znaků. Denně jich totiž na síti zveřejní přes 50 milionů, uvedla knihovna na své webové stránce.

Nepůjde přitom o první internetový přírůstek jejího archivu. „Knihovna začala shromažďovat materiály z internetu od chvíle, kdy v roce 2000 začala vytěžovat webové stránky volebních kampaní do Kongresu a Bílého domu. Dnes máme více než 167 terabytů informací z webových stránek, včetně blogů věnujících se právu, webových stránek kandidátů do celonárodních funkcí a stránek členů Kongresu,“ uvedl na svém blogu Matt Raymond, který v knihovně řídí komunikaci s veřejností.

Matt Raymond z Kongresové knihovny:

„Nemám sice doktorát, ale když myslím na to, co bychom se mohli z takové záplavy dat dozvědět o sobě a o světě, jsem nadšený.“

Rozhovor s Liborem Coufalem (zdroj: ČT24)

Twitter je v poslední době stále více populární, své zápisky na něm mimo jiné zveřejňuje mnoho hollywoodských hvězd, novinářů či politiků. Informace se zde přitom často objevují dříve než v tradičních médiích. Raymond upozornil na některé důležité zápisky z minulosti. Například na vůbec první vzkaz od zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho či na zápisek nynějšího šéfa Bílého domu po jeho vítězství v prezidentských volbách v roce 2008.

Knihovna amerického Kongresu je největší knihovnou na světě. Obsahuje několik milionů knih, fotografií, zvukových nahrávek, map či rukopisů. Jedním z jejích cílů je podle webových stránek knihovny „uchovat univerzální sbírku vědění a kreativity pro budoucí generace.“