ČT HD přechází na nový satelit Astra 3B

Praha - Satelitní digitální vysílání České televize ve vysokém rozlišení ČT HD přejde ve středu 16. června 2010 brzy ráno na cílovou družici Astra 3B na pozici 23,5 stupně východně. Přesun na zcela nový satelit a následné kontrolní testy si vyžádají krátkou výluku vysílání, a to zhruba od 5:00 do 5:40. Někteří diváci budou poté muset přeladit své satelitní přijímače. Podrobnosti o příjmu ČT HD najdete v internetovém speciálu České televize k digitalizaci v rubrice ČT HD: Vysoké rozlišení obrazu.

Pokud diváci po 10. květnu již přeladili na přechodný transponder 3.214 z družice Astra 1G, nebudou muset provést žádnou změnu v nastavení svých satelitních přijímačů. Parametry vysílání ČT HD z nové družice Astra 3B budou totožné s parametry na družici Astra 1G. Pokud tak ještě neučinili, a ČT HD tedy dosud přijímají z původní družice Astra 1E, budou muset své satelitní přijímače přeladit.

Diváci ani v jednom z případů nemusí provádět žádné úpravy přijímacích antén, ani je nově směrovat. Všechny diskutované družice totiž sdílí orbitální pozici 23,5 stupně východně. Beze změny zůstává i doporučená velikost parabolické antény alespoň 60 cm v průměru. Jediným potřebným krokem je v období od 10. května do 16. června jedenkrát přeladit na svém satelitním přijímači předvolbu, na níž je ČT HD uložené.

Rozhovor s Rudolfem Popem (zdroj: ČT24)

Dočasné vysílání ČT HD z družice Astra 1G skončí přechodem na Astru 3B a krátce poté bude definitivně ukončeno také vysílání ČT HD z původní družice Astra 1E, jejíž životnost je u konce.

Technické parametry pro příjem ČT HD
Zdroj: ČT24