CNN ukončila spolupráci s agenturou AP

New York - Kabelová zpravodajská síť CNN přestane odebírat zpravodajský materiál od agentury AP a uzavřela novou dohodu s Thomson Reuters. Prezident CNN Jim Walton oznámil v pondělní interní zprávě pro zaměstnance, že CNN chce více využívat své vlastní zdroje. Walton dodal, že servis Reuters bude CNN sloužit jako doplňkový zdroj aktuálního zpravodajství. Tisková mluvčí Thomson Reuters pak informaci o smlouvě potvrdila. CNN a Reuters tak opět navázaly spolupráci, kterou přerušily v roce 2007.

Rozhodnutí CNN přestat odebírat AP předcházela neúspěšná jednání obou organizací o nové licenční dohodě. Jde o další ránu pro asociaci AP, která některé své členy včetně deníků rozhněvala poplatky a krytím zpravodajství. „Je nešťastné, že diváci CNN již nebudou mít přístup k aktuálnímu zpravodajství a celosvětovým zpravodajským zdrojům The Associated Press,“ reagoval e-mailovou zprávou mluvčí AP Paul Colford.

CNN patří do skupiny Time Warner. Kanál v roce 2008 oznámil, že chce distribuovat svůj vlastní zpravodajský materiál, aby nebyl tolik závislý na agenturních zprávách, napsal Reuters. Dohoda s AP platí do 30. června. CNN byla odběratelem agentury od svého spuštění v roce 1980.

Vydáno pod