Digihlídky pomáhají s přechodem vysílání i na jihu Čech

Dírná (Táborsko) - Ve středu 30. června končí v jižních Čechách přenos analogového televizního vysílání. Již dva měsíce projíždí regionem speciální informační a poradenské vozy, takzvané digihlídky. Jejich vyškolený tým je občanům k dispozici a přímo na ulici vysvětluje či řeší technické dotazy občanů. Nejčastější rady se týkají zapojení set-top boxu nebo problémů zrnění či „kostičkování“ obrazu. Z jižních Čech se digihlídky vydají i do dalších krajů, kde se přechod na digitální vysílání připravuje. Poradenské týmy se s lidmi setkávají po celém kraji - jak v krajském městě, tak v malé pohraniční vesnici.

Digihlídka přijíždí do obcí na předchozí objednání i náhodně. Sami členové týmů však přiznávají, že na mnoha místech je jejich práce s blížícím se vypnutím analogu již zbytečná. Například během zastávky v obci Dírná u Soběslavi jejich poradenství nevyužil nikdo. „Já myslím, že jsou velmi dobře informovaní, protože už delší dobu to jde v tisku, v televizi, v rozhlase,“ přiznal starosta obce Jan Novotný.

Jih Čech si poprvé bude moci vychutnat stávající i nové programy v digitální kvalitě 1. července od šesti hodin ráno. Od půlnoci totiž České radiokomunikace potřebují odstávku pro úpravu vysílačů. Důvodem je převedení vysílání z 50. na 39. kanál, jak dodal zástupce společnosti Jiří Vykydal. Pokud by se objevily problémy s příjmem signálu i potom, mělo by podle odborníků jít už jen o nevhodné nastavení set-top boxu, antény nebo špatné použití zesilovačů.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)