Za hledání dat o celebritách na internetu zaplatíte osobními údaji

Praha - Hudební fanoušci, kteří vyhledávají na internetu informace o svých oblíbených hvězdách, riskují, že si zavirují počítač. Internetoví piráti se totiž častěji zaměřují na stránky s celebritami. Platí přitom pravidlo, že čím je osobnost populárnější, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že na jejím webu číhá riziko. Podle čísel antivirové společnosti McAfee hrozí největší nebezpečí při vyhledávání informací o americké zpěvačce Beyonce.

Hodně klikat se nevyplatí

Z tohoto prvenství by asi zpěvačka radost neměla. Pokud někdo zadá její jméno do nějakého internetového vyhledávače a poté klikne na výsledek, hrozí mu, že přijde o citlivé údaje. Může se ale také stát terčem spamu.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Mluvčí serveru Seznam.cz Rita Gabrielová

„Právě v těch textech, v těch výsledcích hledání na klíčová slova jako Beyonce a další, mohou být zaklety odkazy na jiné stránky, na které když kliknete, tak jim vlastně odevzdáte svá uživatelská data a oni, spameři a další, je mohou použít proti vám.“

Internetoví piráti jsou ale chytří a triků, jak uživatele serverů obelstít, mají v rukávu mnohem více. Jedním z nich je software zdarma. Může se to týkat populárních počítačových her, nových verzí Windows, dokonce i antivirových programů. „Pokud je to software upravený internetovými gangy, tak může dělat pravý opak. To znamená, on vás sice paradoxně chrání proti virové nákaze, ale zároveň je využíván k tomu, aby zločinci přistupovali k vašemu počítači a ovládali ho,“ varuje mluvčí Business Software Alliance Jan Hlaváč.

Ženy se chrání méně než muži

Mluvčí Business Software Alliance Jan Hlaváč

„Troufám si tvrdit, že zhruba 80 procent mužů se aktivně snaží zabezpečit svůj počítač. Ženy to většinou nechávají na mužích, případně čekají na to, že to za ně někdo udělá.“

Společnost Stemmark vypracovala výzkum o tom, jak si lidé chrání svůj počítač, a vyplynulo z něho, že jsou v tomto ohledu muži mnohem pečlivější než ženy. Muži vyhráli pomyslnou soutěž ve všech „disciplínách“. Častěji totiž aktualizují antivirové programy, nevyužívají odlišná hesla k různým účtům a častěji také používají firewall. Ženy se radši spoléhají právě na ně.

Doma mám pomalý internet, stahuji v práci

Internetové připojení domácností se stále zlepšuje. Přesto platí, že nejvíc dat Češi stáhnou v práci. Pracovní počítače jsou proto nejohroženější. „Lidé dneska, pokud mají možnost, už moc neodlišují, jestli jsou v práci. Mezi záliby lze počítat například facebook nebo podobné záležitosti, kde se sdílí fotografie, kde se sdílí zážitky. Lidé rádi využívají, že ten přístup k internetu je rychlejší,“ tvrdí Robert Kleiner, ředitel IT firmy truconneXion.