Únik z Facebooku: Osobní údaje 100 milionů lidí volně ke stažení

Ottawa – Bezpečnostní konzultant Ron Bowles umístil volně na internet osobní data více než pětiny všech uživatelů sociální sítě Facebook. Ten celosvětově používá půl miliarda lidí a k volnému stažení na známém pirátském serveru Pirat Bay jsou tak nechráněné osobní údaje přibližně sto milionů lidí. Bowles chtěl podle svých slov upozornit na nedostatky v ochraně citlivých údajů. Představitelé Facebooku však celý případ za problém nepovažují; všechna data prý byla volně dostupná přes obyčejné vyhledávače i předtím.

Bowles vytvořil speciální program, který procházel jednotlivé účty na Facebooku a shromažďoval z nich data lidí, kteří na sociální síti uvedli své osobní údaje, aniž by je chránili. Přes jejich profily se pak dostal i na údaje jejich přátel. Těm pak už nepomohlo, že si v bezpečnostním nastavení určili, že je nikdo cizí na internetu nenajde.

Celý soubor má velikost necelých 3 GB a nyní jej mohou mít k dispozici desítky tisíc lidí či firem. „Všechna ta data jsou na internetu k dispozici, jenom je teď někdo vysbíral a dal dohromady a zveřejnil najednou. Problém to samozřejmě je,“ konstatoval ředitel antivirového výzkumu společnosti Avast Pavel Baudy.

V souvislosti s celou aférou tak odborníci na bezpečnost internetu uživatele Facebooku opět varují, aby pečlivě zvážili, které údaje o sobě chtějí zveřejnit. „Pokud tam mají jen své jméno, tak to může být k ničemu. Pokud tam mají volně přístupné adresy a bydliště, tak to může být problém. Dá se to využít pro personální nebo detektivní agentury,“ uvedl IT odborník Jan Kužník.