Google v Číně opět nefunguje, asi má technické problémy

San Francisco - Vyhledávači Google nefunguje jeho čínská mutace. Společnost nejprve naznačila, že přístup zřejmě blokují čínské úřady, vzápětí ale vydala novou zprávu, ve které uvedla, že její původní sdělení je možná nadnesené a vyhledávač asi nefunguje kvůli technickým problémům, které jsou na straně Googlu. „Vzhledem ke způsobu měření přístupu k našim službám v Číně je možné, že naše přístroje rozsah blokování mohly přecenit,“ uvedl Google, když se snažil mírnit svá původní slova. „To se asi stalo i teď, kdy jsme naměřili menší výpadek. Zdá se, že uživatelé v Číně už mají k našim službám přístup bez omezení.“

Podobné informace citlivě vnímají hlavně investoři. Akcie Googlu už od začátku roku citelně oslabily, čímž reagovaly na lednové oznámení firmy, že zváží odchod z Číny. Od té doby Google nemá s tamními úřady nejlepší vztahy a z Číny se z větší části i stáhnul. Podle některých pozorovatelů proto, že nedokázal porazit svého čínského rivala Baidu, firma ale takové vysvětlení odmítá.

Google v lednu uvedl, že už nehodlá dodržovat čínské zákony, které vyžadují filtrování výsledků internetového vyhledávání. Zdůvodnil to tím, že chce všem nabídnout volný přístup k internetu. Čínské úřady naproti tomu tvrdily, že filtrováním chrání internet před šířením pornografie a dalšího nežádoucího obsahu.

Sporadické výpadky přístupu na svůj čínský web Google hlásí prakticky od začátku roku, kdy se vystupňoval jeho spor s tamními úřady. V minulosti už firma také oznámila, že jí Čína blokuje služby na tamním internetu, později se ale ukázalo, že na vině byla jen změna programování v Googlu.

Vydáno pod