Vrcholný management ČT si sníží platy o pět procent

Praha - Manažerům České televize na prvním a druhém stupni řízení klesnou v novém roce platy o pět procent. Ostatním zaměstnancům se prý mzdy snižovat nebudou. Na dnešním zasedání Rady ČT to oznámil šéf televize Jiří Janeček s tím, že mzda se sníží i jemu. Podle tiskového mluvčího ČT Ladislava Štichy ušetří televize na manažerských mzdách 4,5 milionu korun ročně.

„Pohybujeme se v novém prostředí a nyní potřebuji peníze na digitalizaci, nové technologie a tak dále,“ zdůvodnil snížení platů Janeček. Celková smluvní mzda samotného generálního ředitele je nyní 237 000 Kč, dělí se na pevnou část 165 000 korun hrubého a dvě pohyblivé složky.

Česká televize podle Janečka nemá nouzi o peníze a nepotřebuje hledat výrazný prostor k úsporám. „Finančně jsme na tom dobře, máme vyrovnané hospodaření a vyrovnané ho mít budeme,“ řekl Janeček.

ČT má vyrovnaný rozpočet

Česká televize hospodařila v loňském roce stejně jako v předchozích letech s vyrovnaným rozpočtem. Celkové příjmy a výdaje ČT dosáhly 6,926 miliardy korun. Za loňské vyrovnané hospodaření dostal Janeček odměnu 705 000 korun. Odměna generálního ředitele je stanovena jako dvacetinásobek průměrné mzdy v ČT, která činí 35 239 korun. Celkový počet zaměstnanců ČT se loni zvýšil o 15 lidí, v průměru tak ČT zaměstnávala 2 896 pracovníků. Na mzdách loni ČT vyplatila celkem 1,264 miliardy korun.

Rada ČT chtěla letos kritéria pro výplatu pohyblivé složky ředitelské mzdy změnit. Návrh, který vypracoval člen rady Jan Prokeš, počítal s vytvořením šesti základních měřítek pro práci generálního ředitele. Mezi nové parametry měla patřit například kvalita programu nebo počet správních řízení vedených s Českou televizí. Právě tyto dva body však vyvolaly mezi radními největší neshody. Ti proto schválení změn v květnu odložili.

Vydáno pod