Na Slovensku se možná už brzy nebudou platit koncesionářské poplatky

Bratislava - Slováky čeká 18. září referendum o tom, jestli chtějí platit koncesionářské poplatky veřejnoprávním médiím. Stejná otázka je součástí i vládního prohlášení, nová vláda premiérky Radičové by chtěla zrušit poplatky v roce 2012. Vláda zdůvodňuje uvažovaný krok tím, že poplatky nefungují. Televize se topí v dluzích a stále dostává dotace od státu. Tento rok požádala STV o 12,5 milionu eur a příští rok chce dokonce 21,5 milionu. Slováci mezitím přestávají peníze veřejnoprávním médiím posílat už teď.

Slovenská televize vyzývá lidi, aby platili koncesionářské poplatky. Je to reakce na to, že lidé je přestávají platit. Jen za poslední měsíc byl výpadek oproti průměru trojnásobný. „Dáváme to do přímé souvislosti se svévolným rozhodnutím lidí neplatit tyto poplatky ve spojení s kampaní za zrušení koncesionářských poplatků,“ uvedl mluvčí Slovenské televize Peter Susko. „Nebylo komunikačně dobře zvládnuté, že se začalo mluvit o zrušení, ale až nyní se zveřejnilo datum, že to má být pravděpodobně od začátku roku 2012,“ uvedl mediální analytik Tomáš Czwitkovic.

Ministr kultury, jehož strana Svoboda a solidarita zrušení poplatků iniciuje, útočí na špatně hospodařící STV. „Bohužel musím říct, že management Slovenské televize si svou neschopnost snaží alibisticky zdůvodnit takovýmito výpadky příjmů,“ prohlásil ministr Daniel Krajcer.

Proč je třeba dělat referendum?

Spor o koncesionářské poplatky přichází ve chvíli, kdy začíná sílit kritika vůči referendu. Většina jeho témat je totiž v programovém prohlášení vlády. Ta chce koncesi zrušit bez ohledu na výsledek hlasování obyvatel. Veřejnoprávní média by měl financovat stát už za rok a půl. Nakolik to ovlivní nezávislost médií, zůstává otázkou.

„Reálně se dá říci, že televize se bude v této situaci i nadále oslabovat hlavně co se týče pozice u diváků, a je jasné, že to bude vyhovovat ostatním soukromým hráčům na trhu,“ míní Czwitkovic. Ministr kultury přitom ještě nedávno tvrdil, že jeho reforma veřejnoprávní média posílí. Financování založené na státních dotacích však podle řady odborníků může znamenat pravý opak.