Přichází Mafia 2 - pokračování herního hitu

Praha – Na Mafii 2 čekali hráči po celém světě. Ve Spojených státech se dočkali v úterý, ti v Evropě právě dnes. O půlnoci se na regály obchodů dostala počítačová hra, která ve studiu na okraji Brna vznikala pět let. Druhý díl Mafie zavede hráče do Spojených států po druhé světové válce a nabídne všechno, co organizovaný zločin té doby obnášel, a to jak na počítači, tak i na herních konzolích.

Pětiletá práce až dvousetčlenného týmu s rozpočtem větším, než si může dovolit většina českých filmů. Mafia 2 je herní blockbuster a jedna z celosvětově nejočekávanějších her tohoto roku. Ambice jejích autorů tomu odpovídají. „Mafia 2 byla jak v reklamách v televizi všude možně po světě, tak i ve všech možných časopisech včetně Playboye. Nechyběly ani obrovské billboardy přes celou jednu stěnu mnohapatrového domu,“ uvedl PR manažer Martin Zavřel ze společnosti 2K Czech.

Martin Zavřel, PR manažer 2K Czech:

„My jsme se snažili o maximálně autentickou hru se vším všudy, aby člověk skutečně žil v té době a zažil vše, co k tomu patřilo.“

Příběh představuje Vita Scalettu - Američana sicilského původu, který se po návratu z druhé světové války snaží pomoci zadlužené rodině a zvolí dráhu organizovaného zločinu. Ta je plná přestřelek, automobilových honiček nebo pověstných nabídek, které nelze odmítnout. První díl Mafie udělal v roce 2002 doslova díru do světa - prodalo se ho přes dva miliony kopií. Největší nedočkavci si proto pokračování chtěli koupit v první možné okamžiky.

V Plzni, Praze, Brně a Ostravě si pro svou kopii přišly stovky fanoušků. A část z nich své sympatie k této hře nevyjádřila jen utracenými penězi - přidali i adekvátní oblečení. „Doufám, že naplní poměrně velké boty, které si nechala jednička, protože do dnešního dne to považuju za jednu z nejlepších her. I nedávno jsem to hrál a měl jsem pocit, že málo her se dostalo na tu úroveň, a to nemyslím jenom Čechy,“ řekl třeba fanoušek oblečený stylově v mafiánském. „Hra stojí na příběhu. Je nejenom skvěle napsaný, ale je i skvěle podaný technicky - animace a tak dál,“ míní redaktor časopisu Level Petr Poláček.

Mafie II by nevznikla bez peněz, které do své české pobočky pumpovala americká společnost 2K. Není ale jedinou špičkovou hrou, která v České republice letos vznikla. Pražské Bohemia Interactive Studio vydalo přídavek ke svému vojenskému simulátoru Arma II. Ten se sice nemůže chlubit tolika prodanými kopiemi, jeho upravenou verzi ale zase používají ve výcviku ozbrojené složky několika zemí včetně americké nebo britské armády.