Radiožurnál zpřehlední a odlehčí odpolední vysílání

Praha - Český rozhlas Radiožurnál připravuje od září změny v programu, které mají především odlehčit a zpřehlednit odpolední část vysílání. Všechny vstupy budou proto soustředěny do hlavních zpravodajských pořadů, kterými jsou nově Zprávy o čtvrté a Zprávy o šesté. Ostatní program nebudou tvořit jen těžká témata, například politická, ale více zajímavostí, informací o cestování a podobně. O posunutí začátku pořadu 20 minut Radiožurnálu ze 17:35 na 17:00 a výměně jeho moderátorky informoval ČRo už dříve.

„Nynější odpoledne jsou pro posluchače příliš těžká. Odpolední proud je primárně zpravodajský, děje se mnoho událostí, a protože Radiožurnál disponuje nejširší sítí zpravodajů, snažíme se v něm odehrát co nejvíce zpravodajských vstupů. Tím se stává relativně těžkým na poslech a není tam možnost oddechu,“ uvedla ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová.

Posunutí začátku 20 minut Radiožurnálu má podle Hikelové pořad oddělit od Zpráv o šesté, aby nevznikala dosavadní souvislá plocha půldruhé hodiny mluveného slova. Moderátorku pořadu Helenu Šulcovou, která získala stipendium na univerzitě v Bonnu, vystřídala vedle Martina Veselovského Štěpánka Čechová, dosavadní moderátorka zpravodajství.

V důsledku změn bude i hlavní polední zpravodajská relace přejmenovaná na Zprávy o dvanácté. Na hlavní polední a podvečerní zpravodajské pořady bezprostředně naváže publicistika pod názvem Ozvěny dne, vysílané ve všední dny ve 12:10 a 18:10.