ČT přeladí kvůli rušení také analogový vysílač v Hodoníně

Praha - Kvůli vzájemnému rušení analogového a digitálního vysílání Česká televize přeladí v noci na 3. září analogový vysílač ČT1 velkého výkonu Hodonín – Babí lom z 33. na 35. kanál. Změna si vyžádá krátkou výluku vysílání. Diváci přijímající ČT1 analogově z Babího lomu budou muset následně znovu naladit předvolbu, pod níž mají ve svém televizoru první program České televize uložený. Není vyloučeno, že některé anténní systémy, zejména STA v bytových domech, budou vyžadovat zásah odborníka.

Analogový signál ČT1 z Babího lomu na novém 35. kanálu by dle výpočetního modelu mohl rušit analogové převaděče ČT2 v Moravském Krumlově na Znojemsku, ČT1 ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku a ČT1 v Částkově na Uherskohradišťsku. Reálný stav bude ověřen v následujících dnech kontrolními měřeními, na jejichž základě bude rozhodnuto o případném přeladění těchto analogových vysílačů malého výkonu na náhradní kmitočty.

Vzájemné rušení analogového a digitálního vysílání v některých částech Moravy vyplývá z Technického plánu přechodu, v jehož rámci Český telekomunikační úřad přidělil 33. kanál digitálním vysílačům ČT velkého výkonu Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny. Stejná frekvence však byla již historicky využívána několika analogovými vysílači velkého i malého výkonu, jež se nacházejí v dosahu digitálního vysílání z Tlusté hory a Ploštin. Na náhradní kmitočty už byly přeladěné analogové převaděče ČT1 Slušovice, ČT1 Liptál a ČT1 Lužná II i analogový vysílač ČT1 velkého výkonu Olomouc – Radíkov.

Informace o digitalizaci jsou na internetovém speciálu Digict.cz, na teletextu ČT1 (strana 650) a v Diváckém centru ČT – na horké lince digitalizace 261 13 74 74 (denně od 7:30 do 20:00 hodin).