ČT rozeslala v pololetí neplatičům o 25 000 upomínek více

Praha - Česká televize rozeslala v letošním prvním pololetí neplatičům koncesionářských poplatků celkem 175 000 upomínek, což je meziročně o 25 000 více. Upomínky zněly na celkovou částku 205 milionů korun, z toho bylo uhrazeno přes 74 milionů korun. Celkem 10 500 dlužníků bylo předáno advokátní kanceláři. Na zasedání Rady ČT o tom informoval radní Ivan Satrapa.

Koncesionářský poplatek předepisuje občanům, kteří využívají službu SIPO, Česká pošta. Inkasované částky pošta denně zasílá na účet ČT a na konci měsíce předkládá veřejnoprávní televizi seznam poplatníků. Televize za to poště platí 3,1 koruny měsíčně za jednoho poplatníka. Právě počet poplatníků využívajících k hrazení koncesionářských poplatků SIPO v poslední době klesá. Naopak nárůsty zaznamenává ČT u přímých plateb přes internet. Veřejnoprávní televize v minulém roce umožnila úhradu poplatků platební kartou a připravuje i možnost placení přes mobilní telefon.

Česká televize v těchto dnech vypsala veřejnou zakázku právě na zajištění správy a výběru koncesionářských poplatků v následujících sedmi letech. Hodnota zakázky je 1,06 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty.

Od roku 2007 tak útvar správy televizních poplatků České televize předal advokátům k zažalování celkem 49 500 neplatičů. Z toho bylo skutečně zažalováno přes 47 500 dlužníků.

Výše televizního poplatku od roku 2008 činí 135 korun měsíčně, předtím to bylo 75 korun. Navýšení poplatku mělo přispět k pokrytí výpadku příjmů z reklamy v důsledku omezení vysílání reklamy na ČT. Koncesionářské poplatky tvoří většinu příjmů České televize. Loni představovaly 5,83 miliardy korun při celkových výnosech 6,93 miliardy korun. Letos by výnos z poplatků měl klesnout na 5,79 miliardy Kč. Celkem ČT eviduje 3,64 milionu televizních přijímačů.