Testovací verze nového Internet Exploreru je venku

Praha - Microsoft dnes celosvětově uvolnil pro veřejnost testovací beta verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 9. Prohlížeč má být rychlejší a bezpečnější než jeho předchůdce. Dlouho očekávaný browser má prostřednictvím nových funkcí zastavit odliv uživatelů ke konkurenci. Podíl Exploreru na českém trhu se letos dostal pod 50 procent. Druhý Firefox má více než třetinu trhu. Třetí pozice patří Google Chrome. Explorer se v poslední době v Evropě propadá kvůli opatřením EU, která usnadnila přístup uživatelů ke konkurenčním prohlížečům.

„Díky akcelerované grafice a novým možnostem Exploreru 9 ve spojení se systémem Windows 7 přinášíme webovým vývojářům možnost doručit uživatelům prostřednictvím webu bohatší a interaktivnější obsah, než tomu bylo v minulosti. Tuto skutečnost ocení všichni, protože se ještě více zmenší rozdíl mezi programy nainstalovanými přímo na počítači a aplikacemi běžícími na internetu,“ uvedl manažer české divize Windows Lukáš Křovák.

Stahujte

Betaverzi nového prohlížeče je možné stáhnout na www.BeautyoftheWeb.com. Na této adrese se uživatelé mohou také podívat na webové stránky, které využívají nové možnosti Exploreru 9.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Podle údajů Microsoftu je nový Explorer jedenáctkrát rychlejší než jeho předchůdce a rychlejší než nejnovější verze konkurenčního Firefoxu a Safari. Vedle rychlosti je další výhodou přehlednější prostředí, které obsahuje pouze nejpoužívanější tlačítka, nebo možnost spustit oblíbené stránky přímo z hlavního panelu systému Windows 7. Na uživatele čekají i vylepšené vlastnosti záložek, jako možnost přesunout je mimo prohlížeč, což umožní například sledovat video při prohlížení zpráv.

Explorer 9 obsahuje řadu nástrojů pro zvýšení bezpečnosti, ochranu soukromí a spolehlivosti. Patří mezi ně integrovaný nástroj pro filtrované stahování obsahu z internetu a funkce, které zabrání ztrátě dat v případě, že webová stránka přestane fungovat.