Facebook dá uživatelům e-mail

Palo Alto (Kalifornie) - Sociální síť Facebook nabídne zhruba půl miliardě svých uživatelů e-mail. Měl by být součástí řešení, kterým firma chce sjednotit a zjednodušit jejich komunikaci. Lidé by si podle jejích představ měli prostřednictvím této sociální sítě vyměňovat zprávy nezávisle na tom, zda je odeslali elektronickou poštou, jako textovou zprávu z mobilního telefonu či pomocí programu pro komunikaci v reálném čase.

„Moderní systém pro zasílání zpráv nebude e-mail,“ řekl na tiskové konferenci přenášené přes internet zakladatel sociální sítě Mark Zuckerberg. Facebook, který je značně populární i v Česku, podle něj svým uživatelům chce umožnit bezešvou komunikaci napříč různými kanály, kde se v současnosti děje. Lidé nyní podle firmy komunikují roztříštěně, nová služby by to měla změnit a sjednotit komunikaci na jednom místě, v jedné složce doručené pošty. Díky nové službě by kromě e-mailové adresy měli získat i možnost mít uvnitř svého facebookového profilu historii veškeré komunikace.

Pro stovky milionů uživatelů Facebooku zřejmě v dohledné době bude nejviditelnějším přínosem novinky to, že budou moci získat e-mailovou adresu v podobě „jmeno@facebook.com“. Doteď ji používali jen zaměstnanci firmy. Nyní o ni ale přijdou a začnou používat e-mailové adresy v podobě jmeno@fb.com.

Facebook představil novou superschránku (zdroj: ČT24)

Mark Zuckerberg, zakladatel sítě Facebook:

„Tři věci dělají tento systém moderním komunikačním systémem - sjednotí různé druhy způsobů, kterými spolu lidé komunikují, zaznamená historii komunikace s vašimi přáteli nebo lidmi, které znáte jednoduše na jednom místě a v celém kontextu, a za třetí - schránka dokáže preferovat zprávy od přátel na úkor ostatních e-mailů.“

Firma změnu začne zavádět v příštích měsících, nejprve bude na pozvánky. Uživatelé si budou moci vybrat, zda ji budou používat, nebo ne. V současnosti si prostřednictvím Facebooku aktivně posílá zprávy 350 milionů uživatelů této sociální sítě.

Facebook vs. Google – Souboj titánů pokračuje

Facebook novou službou začne přímo konkurovat elektronické poště Gmail poskytované společností Google. Následující období, zda v tomto případě bude úspěšnější než Google, když letos učinil součástí Gmailu sociální síť Buzz. V každém případě sílící rivalita těchto internetových firem bude mít klíčový vliv na další podobu celosvětové počítačové sítě. Zuckerberg řekl, že cílem nové služby Facebooku není být zabijákem Gmailu. Doufá ale, že lidé postupně budou e-mail jako hlavní způsob komunikace opouštět. 

„S příchodem Facebooku se ukazuje naprosto jasně, že sociální sítě rozhodně nebudou tím, kdo e-mail pohřbí. Naopak mohou být spíš tím, kdo ho posunou na novou úroveň a vdechnou nový impuls,“ uvedl šéfredaktor serveru Tyinternety.cz Vojtěch Bednář.