I hackeři mají svůj manifest, kterým se řídí

Washington – Pod pojmem manifest se většině lidí vybaví ten komunistický, sepsaný Karlem Marxem v roce 1848. O století později ale vyšel i manifest hackerů, lidí, kteří se nabourávají do počítačových sítí a systémů. Sepsal ho Loyd Blankenship zvaný Mentor, jeden z bývalých členů slavné skupiny Legion of Doom. Manifest nebo také Svědomí hackera napsal Loyd krátce po svém zatčení a poprvé jej zveřejnil v undergroundovém časopise Phrack. Pojmem hacker se v dnešní době rozumí průnikář se zlými úmysly, jenž využívá mezery v zabezpečení počítačových systémů k vlastnímu obohacení či k poškození druhých, například šířením počítačových virů.

Jako jeden z prvních hackerů se do historie zapsal John Draper, přezdívaný kapitán Crunch, jehož proslavila akce s reklamní píšťalkou z kukuřičných vloček. Draper přišel na to, že přelepením určitých dírek na píšťalce dosáhne stejného frekvenčního tónu, jaký používala firma AT&T k propojení meziměstských hovorů. Zapískáním tónu do sluchátka pak byl schopen ovlivňovat průběh telefonátů. Šlo o jakýsi prehistorický phreaking - napojení se na cizí telefonní linku.

Nejslavnějším hackerem v historii je ale Kevin Mitnick, dnes majitel firmy na bezpečnostní poradenství. Ten v 90. letech strávil pět let ve vězení za počítačovou kriminalitu. Manipuloval lidmi za účelem získání zdrojových kódů operačních systémů. Pronikl například do systémů firem Nokia, Fujitsu či Motorola a po propuštění z vězení měl několik let zákaz užívat internet.

Jedno z největších napadení armádních počítačů provedl Skot Gary McKinnon, jenž se v letech 2001 a 2002 naboural do databáze serverů americké armády a úřadu NASA. Odhalen byl údajně proto, že si špatně spočítal časové zóny a nedopatřením napadl počítač, u něhož ještě seděl oprávněný uživatel. Nyní McKinnon čeká v Británii na vydání do USA, kde mu hrozí až 70 let vězení.

Existují ale i hackeři, kteří jsou za svoji práci oceněni

Opakem záškodnických hackerů neboli crackerů či black hat hackerů jsou takzvaní white hat hackeři, což jsou počítačoví experti, kteří legálně pronikají do systémů firem za účelem testování jejich bezpečnostních systémů. Existuje dokonce i mezinárodně uznávané osvědčení „certifikovaný etický hacker“, jež vydává Mezinárodní rada konzultantů elektronického obchodu.

V listopadu 2009 způsobili hackeři vědecký skandál, když na internetu zveřejnili korespondenci klimatologů, z níž údajně vyplývala manipulace s daty ve prospěch teorie globálního oteplování. Loni napadli hacktivisté ze skupiny Earth First! stránky evropského systému obchodování s emisemi, též v ČR, a po několik hodin tam vyvěsili výzvu upozorňující na zneužitelnost a neefektivnost prodeje emisních povolenek.