Nové vedení slovenské televize zasahuje - přijdou rozsáhlé škrty

Bratislava - Spojení veřejnoprávního rozhlasu a televize na Slovensku se neobešlo bez problémů. Mediální výbor parlamentu vyhlásil volbu šéfa až v pondělí pozdě večer. Zasedání výboru blokovaly strany Smer a SNS. Uplynulý rok ztráta televize činila 26 milionů eur, přičemž úhrnná ztráta je více než 43 milionů eur. Dočasný management dnes představil své záměry, které by měl realizovat v nejbližších dvou měsících. Televize se nevyhne rozsáhlým škrtům.

Nové vedení zrušilo čtyři veřejné zakázky v celkové hodnotě 1,6 milionu eur, které se měly týkat vzdělávání a informačních technologií. Prozatimní šéf televize Ľuboš Machaj prohlásil, že změny ve struktuře veřejnoprávních médií se dotknou i samotného televizního vysílání, připustil i jeho zkrácení. Problémem je podle Machaje i to, že některé zděděné smlouvy jsou nevypověditelné.

Nový management chce už brzy odhalit detaily smlouvy, kterou bývalé vedení podepsalo v posledních dnech svého mandátu na nákup na vysílání hokejových mistrovství světa v letech 2012-2014. Společnost Pragosport se zveřejněním souhlasí. Nový šéf televize nevylučuje, že smlouvy ještě přehodnotí. Ještě problematičtější je prohraný právní spor s firmou Omega plus. Televize musí společnosti zaplatit 6 milionů eur. STV hrozí exekuce, protože částku doposud neuhradila.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Nové vedení RTS

Dočasnou šéfkou sloučené televizní a rozhlasové společnosti je dosavadní generální ředitelka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková, televize se pak ujal její programový ředitel Ľuboš Machaj. Rozhlas dostala na starost Daniela Vašinová.

Vznik Rozhlasu a televízie Slovenska (RTS) je podle ministra kultury Daniela Krajcera prvním krokem reformy veřejnoprávních médií na Slovensku. Už v prvním roce se má spojením STV a SRo ušetřit 1,65 milionu eur. V březnu by mělo Slovensko poznat nové vedení spojených veřejnoprávních médií. Má být zvolené na základě výběrového řízení, které vyhlásil včera mediální výbor slovenského parlamentu.

Reforma veřejnoprávních médií má trvat minimálně tři roky. Začíná spojením a vyvrcholí zrušením dosavadního modelu financování. Jedním z prvních kroků bude zrušení koncesionářských poplatků k 1. lednu 2012. Jedním z posledních kroků reformy bude přesídlení rozhlasu a televize do jedné budovy.