ČT posílá dopisy neplatičům

Praha - Zhruba 75 000 domácností obdrží v následujících dnech dopis od České televize s dotazem, zda nezapomínají platit koncesionářské poplatky. Letos se akce uskuteční ve čtyřech týdenních vlnách, zaměřených vždy zhruba na 20 000 domácností. Dopisy ČT formuluje jako informace o své činnosti. Současně jsou adresáti jako evidovaný odběratel elektřiny vyzváni k placení poplatků, pokud jej ovšem z nějakého důvodu platit nemusí nebo nejsou od placení osvobozeni. Jedná se již o čtvrtou podobnou akci od roku 2007 zaměřenou na neplatiče. Adresy domácností ČT získala na základě spolupráce s energetickými společnostmi.

„Domácnosti mohou reagovat tak, že dotazník odešlou zpět, či jeho vyplněním na internetových stránkách,“ uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha. Není tedy nutné nikam telefonovat. Informace získané od domácností slouží ke zpřesnění databáze a k získání nových poplatníků, kteří dosud evidováni nebyli. Ti, kteří nezašlou odpověď, budou znovu vyzváni, aby splnili svoji povinnost vyplývající ze zákona.

V roce 2007 tak ČT oslovila zhruba 85 000 domácností, v roce 2008 a předloni 90 000. Při minulých akcích bylo nově evidováno 45 000 poplatníků. K nejčastějším důvodům, proč se lidé nepřihlásili k placení, patřilo, že byl osloven evidovaný poplatník, který nenahlásil změnu adresy či jména nebo který zemřel. Stává se také, že oslovená domácnost nemá televizní přijímač, případně je od platby osvobozena nebo je neplatná evidence energetiky.

Součástí výzvy je i informace o platebních kanálech:

"Domácnost platí (pokud vlastní TV přijímač) jeden televizní poplatek, nezávisle na počtu nemovitostí a přechodných či trvalých adres. Televizní poplatek lze hradit prostřednictvím České pošty přes SIPO. Případně je možné se registrovat jako přímý poplatník ČT na internetových stránkách Tvpoplatky.cz, kde je formulář (na vyžádání lze zaslat i poštou), a hradit televizní poplatek přímo na účet ČT."