Náprstkovu medaili dostal Kučera z Historie.cs

Praha - Akademie věd ocenila spoluautora a moderátora pořadu České televize Historie.cs: Vladimíra Kučeru. Medaili Vojtěcha Náprstka dostal za dlouhodobou popularizaci vědy. Historie.cs se na obrazovkách ČT věnuje dějinám Československa a České republiky ve 20. století. Kučera se o dějiny zajímal od malička. Už jako malý kluk rád poslouchal vyprávění svého otce a v pražských ulicích společně poznávali místa, kde vznikala historie.

„Vodil mě po Praze a říkal mi: 'Podívej se, tady padl štábní kapitán Morávek, tady udělali parašutisti atentát na Heydricha.' A vesměs to bylo trochu jinak, než nás učili ve škole,“ říká.

Odmítl uvěřit komunistickému výkladu historie a o dějiny se začal zajímat hlouběji. V roce 2007 stál u zrodu pořadu Historie.cs. „Ohlasy mě většinou překvapují, že i když jsou třeba nesouhlasné, tak jsou erudované. Ty lidé se o to zajímají,“ tvrdí Kučera.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Akademici vedle něj ocenili také Vladmiíra Kunze - tvůrce týdeníku ČT Port o novinkách z oblasti vědy. „Beru to jako ocenění ne sebe, ale celého našeho týmu, protože televizní pořad je kolektivní záležitost,“ vysvětluje. Medaile Vojtěcha Náprstka uděluje Akademie věd každý rok, poprvé v roce 2002.