Hackeři „ochutnávají“ chytré mobily

Praha - Hackerům se otevírá nový svět. Viry a jejich autoři objevují chytré mobilní telefony a tablety. Nezabezpečené a neustále připojené přístroje s velkým množstvím osobních dat jsou pro piráty lákavým soustem. V internetovém podsvětí se protočí ročně kolem šesti set miliard dolarů. Z hackerů se totiž stali profesionální piráti a nejlepší viry vydělávají svým pánům desítky milionů dolarů.

Piráti se také čím dál tím častěji zaměřují na sociální sítě, kde mohou nejen jednoduše spamovat, ale vytvářením falešných profilů získávat i osobní informace od ostatních uživatelů. Pozornost se zaměří i na nová zařízení jako jsou chytré telefony nebo tablety. „Mnoho lidí má ve svých mobilech třeba uložený PIN nebo další osobní informace a ten potenciál pro zcizení je docela velký,“ řekl technický ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček.

„Podle našich propočtů se celkový objem peněz, který se v podzemní IT ekonomice ročně protočí už přesáhl částku, která se protočí v drogovém byznysu,“ upozornil Jakub Jiříček ze společnosti Symantec.

Ekonomika ČT24 o hackerech (zdroj: ČT24)

Jakub Jiříček, bezpečnostní expert:

„Objem dat, která máme v kapse, spolu s výpočetním výkonem telefonu je něco, co si zasluhuje stejnou ochranu úplně stejnou jako počítače. Ale povědomí uživatelů stejné není.“

Jeden z nejúspěšnějších virů se jmenuje Zeus a v pirátských obchodech se dá pořídit od čtyř tisíc dolarů. Jde o takzvaného trojského koně, který se do počítače dostane většinou pomocí spamu nebo nakažených stránek. Pak čeká na přihlášení do internetového bankovnictví. A funguje to. Loni zatkla policie skupinu pirátů, kteří pomoci tohoto viru ukradli 70 milionů dolarů. „Email velice snadno nese nějaký odkaz a pomocí sociálního inženýrství jsou schopni dotyčného přesvědčit, aby na něco kliknul, něco si stáhnul a získal škodlivý kód,“ uvedl bezpečnostní expert Vladimír Brož.