Klaus a chilské pero - 1:0

Praha – Prezident Václav Klaus navštívil během své cesty po Jižní Americe, z níž se minulý týden vrátil, vedle Argentiny také Chile. Podle něj šlo o návštěvu krásnou, zajímavou i podnětnou. „Základním smyslem bylo, abychom zanechali jistou stopu. Myslím, že se nám to díky desítkám akcí a míst, kde jsme byli, podařilo,“ shrnul Klaus zážitky z cesty. Například v Chile ho upoutalo jedno protokolární pero…

Česká hlava státu se kromě argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové setkala také s chilským prezidentem Sebastiánem Piñerou. „Oba jsou lidé velmi otevření a přátelští, s nimi se nenudíte, nehledáte téma k rozhovoru, nekoukáte na hodinky, kdy už to skončí,“ připomněl Klaus, jenž svou pozornost zaměřil místo hodinek na něco jiného.

Video, které se objevilo v nedělním pořadu 168 hodin a okamžitě se stalo internetovým hitem, zachycuje Klause s tváří pokerového hráče, který si všimne na stole ležícího pera v krabičce. Po chvíli zkoumání jej schová pod stůl a druhou rukou dá do kapsy. Pak už jen stačí zapnout sako, zavřít krabičku a tvářit se jako by nic.

Tečka pořadu 168 hodin (zdroj: ČT24)

Chile a Českou republiku spojují nejen barvy vlajek obou zemí, jak poznamenal na setkání se svým českým protějškem Piñera, ale podle Klause třeba i letité zkušenosti s diktaturami a boj za svobodu a demokracii, který si vyžádal tisíce obětí a poznamenal životy občanů obou zemí na dlouhá desetiletí.

Závěrečný příspěvek pořadu 168 hodin není vytržený z kontextu

Závěrečný příspěvek pořadu 168 hodin, vysílaného 10. 4. 2011 na ČT1, reflektuje skutečnost, není vytržený z kontextu. Česká televize má k dispozici záznam celé tiskové konference.

Česká televize odvysílala v neděli 10. dubna 2011 na programovém okruhu ČT1 ohlédnutí za uplynulým týdnem očima redaktorů ČT 168 hodin. V závěru relace byla jako úsměvná tečka zařazena část záznamu z tiskové konference k podpisu smlouvy o cestovním ruchu mezi Chile a Českou republikou. Záznam zachycuje prezidenta České republiky Václava Klause a pero, kterým ministr zahraničních věcí Schwarzenberg smlouvu podepsal.

Česká televize má k dispozici záznam celé tiskové konference. Nic nebylo zatajeno, s ničím nebylo manipulováno. Příspěvek z Chile byl zařazen na konec pořadu 168 hodin jako tradiční vtipná tečka, nezazněl k němu žádný hodnotící komentář, jednalo se o úsměvnou obrazovou historku. Takto to tvůrci pořadu 168 hodin chápou, nikomu žádný – ať už chtěný či nechtěný – záměr nepodsouvají. Od jakýchkoliv dalších interpretací se Česká televize distancuje.

Vydáno pod