Reportéři ČT získali Novinářskou cenu za kauzu Diag Human

Praha - Novinářskou cenu za rok 2010 za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek získali reportéři České televize David Havlík a Michael Fiala. Tříčlenná porota je ocenila za sérii reportáží o kauze Diag Human vysílaných v publicistickém pořadu České televize Reportéři ČT. Soutěž v České republice pořádá Nadace Open Society Fund Praha. Čestné uznání poroty získala Sabina Slonková za reportáže o černém trhu s alkoholem.

Reportéřům ČT se při monitorování kauzy podařilo odkrýt hlavní aktéry případu a poukázat na spojení české politiky s organizovaným zločinem. Porota na reportážní sérii ocenila také to, že vykreslila diletantský přístup českého státu při řešení této kauzy a navíc ušetřila českému státu 4 miliardy korun, čímž dokázala sílu investigativní žurnalistiky. „V České republice investigativní žurnalistika velice často supluje práci policie, protože ta je v některých případech úplně bezmocná,“ tvrdí Adriana Krnáčová, bývalá ředitelka Transparency International ČR.

Podle dramaturga a moderátora pořadu Reportáři ČT Marka Wollnera je ocenění obrovskou satisfakcí. „Dostala to reportáž, se kterou jsme si dost užili,“ tvrdí. „Aktéři tohoto případu využívají autority státní moci a neustále nás očerňují a stěžují si na nás s tím, že jsme v područí nějakých podnikatelských zájmů. Ve skutečnosti jsou to právě oni,“ dodává.

Práce Fialy s Havlíkem dostala ve finále přednost před reportážním seriálem o fenoménu kmotrovství Marka Švehly z Respektu a sérií článků o černém financování stran a odměňování zastupitelů za působení v městských firmách, které publikovali Marie Valášková s Radkem Kedroněm v Hospodářských novinách. Odbornou porotu tvořili výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý, bývalá ředitelka Transparency International ČR Adriana Krnáčová a ředitelka Media Managers Club Tatiana Repková.

Kauza Diag Human

Společnost Diag Human usilovala počátkem 90. let o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Poté, co se o ní nepříznivě vyjádřil tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar, z obchodu sešlo. Firma před třemi lety vyhrála arbitráž s Českem - rozhodci určili, že jí stát má zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česko peníze platit nechce, Diag Human naopak věří tomu, že firmě náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší, než společnosti přiznali původní rozhodci, kteří měli všichni české občanství. Obě strany se proti nálezu odvolaly.

Tomáš Sokol s reportérem ČT
Zdroj: ČT24
Vydáno pod