Nizozemsko obviňuje Google ze sběru osobních dat

Haag - Americký Google sklidil také v Nizozemsku kritiku za to, že sbíral citlivá osobní data z privátních bezdrátových sítí. Tamní dozor pro ochranu dat (DPA) podniku nařídil, aby umožnil data 3,6 milionu nizozemských spotřebitelů smazat. Google již dříve stahování osobních dat z nekódovaných sítí Wi-Fi zastavil a omluvil se za to. Podnik data nahrával při natáčení ulic pro službu Street View.

Poradce Googlu pro privátní záležitosti Peter Fleischer ve zprávě uvedl, že podnik data nikdy nezkoumal ani nevyužil. Nyní podnik podle Fleischera ocenil, že mu úřad dovolil data mazat. Úřad DPA ale také namítl, že Google stále využívá Wi-Fi sítě tak, že z nich osobní informace může získávat. Tiskový mluvčí společnosti na to odpověděl, že ze samotných sítí podnik nemůže jednotlivé lidi identifikovat ani to dělat nechce.

Mluvčí dodal, že podnik nyní rozhodnutí nizozemského úřadu studuje. Firma má tři měsíce na to, aby se verdiktu podřídila nebo se odvolala, jinak ji čeká stupňování trestů. Minulý měsíc dostal Google pokutu 100 tisíc eur od úřadu pro ochranu privátních dat ve Francii. Proti nahrávání privátních dat Googlem při sestavování záznamů ulic pro Street View se postavilo přes 30 států, připomněla agentura AP.

Vydáno pod