Za exkluzivitu webů se platí - na Slovensku startuje Piano

Bratislava - Část obsahu na některých slovenských zpravodajských, odborných a zábavních internetových portálech je ode dneška dostupná pouze za poplatek. Přístup k 34 službám na stránkách devíti webů si mohou zájemci předplatit na týden za 0,99 eura (24 korun), na měsíc za 2,9 eura (70 korun) anebo na rok za 29 eur (700 Kč). Od projektu zpoplatnění pod názvem Piano vydavatelé očekávají zisk dalších financí na rozšíření nabídky služeb.

Systém se rozběhl bez technických problémů, řekl Tomáš Bella ze společnosti NextBig, která projekt připravila. „Jde to lépe, než jsme čekali,“ dodal s tím, že mnozí Slováci nemají problém zaplatit za přístup například na portály deníků Hospodárske noviny, Pravda, Sme a Šport. Zapojil se také týdeník Týden, komerční televize, zábavní portál, počítačový magazín PC revue nebo internetové stránky věnující se médiím Mediálne.sk. Počet předplatitelů Bella nechtěl upřesnit.

Návštěvníci, kteří se zaregistrovali během zkušebního provozu systému v uplynulých dnech, získali po ostrém startu projektu týdenní přístup zadarmo. Provozovatelé Piana očekávají, že do jednoho roku vydavatelé získají desetitisíce platících uživatelů měsíčně. Bezplatný přístup naopak zachovají stránky bulvárních médií včetně webu nejčtenějšího listu Nový čas. „Je to otevřený systém, takže pokud dospějeme k názoru, že se chceme zapojit, tak se zapojíme,“ uvedla vedoucí on-line oddělení společnosti 7 Plus Janka Donovalová.

V budoucnu by se Piano mohlo rozšířit do Česka

Se zástupci téměř všech českých tištěných médií jednal NextBig už loni, rozhovory měl například s vedením společnosti Ringier Axel Springer CZ nebo skupiny Mafra. Podle Belly chtějí čeští vydavatelé před případným rozhodnutím o zpoplatnění svých webů počkat na výsledky ze Slovenska. „Za měsíc či dva opět otevřeme jednání,“ uvedl.

Slovenský model se zalíbil některým českým vydavatelům, kteří se ovšem zatím k jeho případnému zavedení na tuzemském trhu vyjadřují jen velmi obecně. Lidové noviny upozornily, že proti placení za internetové obsahy se zatím ostře staví společnost Seznam. Pokud Seznam nezmění svůj pohled, tak ostatní velcí hráči na trhu se podle LN nejspíše ke zpoplatnění svých webů neodhodlají.