Music Beta od Googlu nabídne hudební úschovnu

New York - Google vstupuje na trh se streamovanou hudbou. Po vzoru Amazonu nabízí zákazníkům online úschovnu pro jejich hudební soubory. Aplikace Music Beta lidem dovolí nahrát jejich vlastní hudbu na servery a odtud si jí pak pouštět kdekoli budou chtít. Kromě osobních počítačů je určená i pro telefony nebo tablety s operačním systémem Android.

Služba Music Beta je zatím dostupná jen v USA a pouze na pozvánku. Jak se ale jhiž dříve ukázalo u Google Mail, pravidla se časem postupně rozvolní. Otázkou však zůstává, zůstane-li i v ostré verzi zdarma.

Google přitom původně plánoval zaútočit na největšího obchodníka s online hudbou - iTunes od společnosti Apple - a nabídnout plnohodnotný server pro prodej hudby. Firma ale nakonec nenašla shodu s hudebními vydavateli.

Streamování hudby od Googlu (zdroj: ČT24)

Rozhodla se proto spustit streamovací službu. “Několik velkých vydavatelství nebylo příliš nakloněno spolupráci. Požadovala takové obchodní podmínky, které nebyly rozumné a neumožňovaly nám vytvořit produkt anebo podnikání na udržitelném základě, uvedl Jamie Rosenberg z Googlu.

Podle hudebního časopisu Billboard byly hlavní překážkou požadavky vydavatelství Sony a Universal. Google však nadále tvrdí, že je připraven se s největšími labely dohodnout.