Dvořák: O spolupráci s některými manažery ČT pochybuji

Praha - I když během kandidátského projevu na generálního ředitele České televize pozdější vítěz boje o šéfa Kavčích hor tvrdil, že jeho prioritou je spolupracovat se stávajícím managementem, ve večerních Událostech, komentářích Petr Dvořák připustil, že s někerými členy vedení těžko najde společnou řeč pro další spolupráci. V první řadě se však hodlá se všemi manažery sejít a porovnat s nimi své plány v ČT. O možném odchodu se prý dotyční dozví nejdříve z úst samotného ředitele, nikoliv v médiích. Dvořák zároveň dodal, že o přivedení některého z bývalých kolegů z komerční televize Nova neuvažuje.

„Je tady pár lidí, o kterých pochybuji, že najdeme společnou cestu, ale i přesto bych předtím s nimi rád mluvil,“ uvedl Dvořák. Jejich jména však odmítl uvést. „Není fér vůči lidem na manažerských postech v ČT, aby se o tom, že s nimi případně nebudu chtít spolupracovat, dozvěděli z médií nebo u veřejného slyšení před Radou ČT,“ dodal. Případné spekulace o využití bývalých „nováckých“ spolupracovníků však popřel, podle smlouvy se společností CMI nemůže do veřejnoprávní televize přetáhnout lidi z Barrandova.

Druhým důvodem je podle Dvořáka odlišné poslání komerčního a veřejnoprávního média, které pro manažery nemusí být vždy schůdné. „Neplatí, že ten, kdo umí dělat dobrou komerční televizi, umí automaticky umět dobře dělat veřejnoprávní televizi. Neříkám, že já to umím, ale myslím, že se to rychle naučím a zvládnu to. Suďte mě až po nějaké době,“ dodal bývalý šéf Novy.

Generální ředitel ČT Petr Dvořák
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Už při slyšení před Radou ČT však Dvořák řekl, že by rád nabídl spolupráci neúspěšnému kandidátovi na post ředitele Františku Feničovi. Vše prý záleží na Feničových plánech a nápadech, které České televizi nabídne. „Byla by škoda, aby člověk formátu Fera Feniče ztratil možnost spolupracovat s Českou televizí. Fera Feniče bych rád oslovil,“ vyjádřil Dvořák.

Podle Dvořáka první tři měsíce ve funkci nebudou jednoduché. Jako prioritu si klade schválení rozpočtu pro rok 2012. Změny, které Dvořák chystá, se ale neprojeví hned. Například programové změny se projeví nejspíš až na jaře, stejně tak koncept hlavní zpravodajské relace Události bude dlouhodobá záležitost, zato však razantní. „Změna by měla být radikální, a to formální i obsahová. Do detailů nechci jít, protože úkolem současného týmu Událostí by mělo být s tou změnou přijít.“

Rozhovor s Petrem Dvořákem (zdroj: ČT24)