Prezidentská volba přijde stát na více než půl miliardy

Praha – Kandidáti, kteří by se v přímé volbě ucházeli o zvolení prezidentem, by mohli mít zdarma vyhrazený prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro své předvolební klipy. Počítá s tím návrh volebního zákona k přímé volbě hlavy státu, který vypracovalo ministerstvo vnitra. Náklady státu na dvoukolovou volbu vyčíslilo v předloze na 655 milionů korun; dosavadní odhady obvykle uváděly částku vyšší, například o 100 milionů korun. Prezidenta by podle návrhu mohli volit i Češi žijící v zahraničí. Samotný ústavní zákon o přímé volbě hlavy státu sice už schválila sněmovna, ale ještě ne Senát.

Kandidáti by podle předlohy v době začínající 16 dnů a končící 48 hodin před volbou dostali dohromady deset hodin bezplatného vysílacího času. Podobnou možnost mají nyní strany před sněmovními a evropskými volbami. V případě druhého kola by pak mohli finalisté agitovat ve dvou dnech v celkovém čase dvou hodin, a to ve lhůtě od čtyř dnů do 48 hodin před začátkem závěrečného kola.

Volit budou moci občané i mimo bydliště pomocí voličských průkazů či v cizině ve volebních místnostech na zastupitelských úřadech, kde si zatím mohou vybírat jen české poslance. Korespondenční hlasování či elektronickou volbu nebude možné využít.

Český rozhlas
Zdroj: ČT24

Prezidentské kandidáty by mohlo navrhovat dvacet poslanců, deset senátorů nebo občané formou petice s 50 000 podpisy. Náležitosti kandidátek i petice má podle předlohy posuzovat ministerstvo vnitra, podobně jako u voleb do Evropského parlamentu.

Sněmovna schválila ústavní novelu o přímé volbě prezidenta v polovině prosince. Předlohu podpořili poslanci všech stran v dolní komoře kromě komunistů, kteří se hlasování zdrželi. Novela je nyní v rukou Senátu, v němž má většinu opoziční ČSSD. Pokud bude platit, obyvatelé by měli vybírat přespříští rok už nástupce nynější hlavy státu Václava Klause. Šance na to, že tuto ústavní změnu horní komora schválí, je velká. ČSSD, která má v Senátu většinu, doporučila svým senátorům normu podpořit.