Anglická Wikipedie po 24 hodinách opět funguje

Washington - Anglická verze online encyklopedie Wikipedie dnes po šesté hodině ranní SEČ obnovila provoz. Wikipedie se odpojila na 24 hodin ve středu ráno na protest proti zákonům chystaným v USA proti internetovému pirátství. Návrhy podle Wikipedie a dalších internetových firem ohrožují svobodu na internetu. Místo úvodní stránky Wikipedie se proto od středečního do dnešního rána objevovala jen černo-bílá obrazovka s titulkem „Představte si svět bez volného přístupu ke znalostem“, krátkým vysvětlením a odkazem na další detaily. Protest ve středu podpořila i česká Wikipedie, která ale fungovala dál.

K již dříve avizovanému protestu se ale nepřipojily velké internetové subjekty jako komunikační sítě Facebook nebo Twitter. Úvodní stránka vyhledávače Google se uživatelům připojeným z USA zobrazila s logem společnosti překrytým černým obdélníkem a s výzvou, aby lidé požádali Kongres o zrušení kontroverzních zákonů. Vyhledávač ale fungoval jako obvykle. Kromě Wikipedie se největším účastníkem protestního odstavení webových stránek stal portál pro sdílení zpráv Reddit.com, který se připojil na 12 hodin.

Anglickou mutaci encyklopedie podle služeb pro monitorování internetu denně navštíví asi 25 milionů lidí. Šlo o první odmlku populární encyklopedie za 11 let její existence. Tisková agentura AP dnes napsala, že protest demonstroval sílící napětí mezi Silicon Valley a Hollywoodem v odvolání na hlavní centrum amerického průmyslu informačních technologií a světově proslulé středisko filmového průmyslu.

Wikipedie se na 24 hodin odmlčela
Zdroj: ČT24/www.wikipedia.org

Wikipedia je součástí volného spojenectví internetových serverů a velkých IT společností, které se obávají, že americký Kongres je připravený postavit se na stranu Hollywoodu. V jeho prospěch by mohl schválit extrémní opatření - včetně možného blokování celých internetových stránek - s cílem zastavit online sdílení a nepovolené užívání hollywoodské produkce.

Zatímco stoupenci navrhované legislativy uvádějí, že zákon má chránit pracovní místa v hudebním a filmovém průmyslu, jeho kritikům, mezi nimiž jsou i takoví internetoví giganti jako firmy Google či Yahoo, se úspěšně daří prezentovat návrh zákonů coby útok na svobodný a otevřený internet. Zákony proti internetovému pirátství mají v americkém Kongresu stále víc odpůrců.

Silicon Valley nebo Hollywood?

Protest je tak i bojem o to, kdo má ve Washingtonu větší vliv - zda Silicon Valley nebo Hollywood. Zatím se zdá, že internetové firmy mají navrch. Republikánský předseda soudního výboru Sněmovny reprezentantů a sponzor jednoho ze zákonů Lamar Smith se již minulý týden vyslovil pro zrušení kontroverzního paragrafu předpokládajícího zablokování přístupu z Ameriky k webovým stránkám v zahraničí s ilegálním obsahem. Odložil další práci na návrhu na únor.

Jeden zákon, známý pod zkratkou SOPA, připravuje Sněmovna reprezentantů a druhý, známý jako PIPA, projednává Senát. Předseda soudního výboru Senátu Patick Leahy před protestem v úterý řekl, že PIPA zůstává ve hře a Senát bude o návrhu 24. ledna hlasovat. Podle něj je většina kritiky „zcela chybná“. Dalších šest senátorů ale ve středu během internetového protestu svou podporu stáhlo, včetně tří republikánů, kteří patřili k předkladatelům návrhů - Orrina Hatche, Roye Blunta a Johna Boozmana. „Návrh ještě není připraven k hlasování a obě strany musejí dále pracovat na nalezení lepší cesty vpřed,“ uvedl Hatch. Bílý dům o víkendu vyzval zákonodárce, aby návrhy přepracovali.

Vydáno pod