Úřady smažou data z megauploadu

Washington – Americké úřady zřejmě už ve čtvrtek smažou všechna data uložená na serveru megaupload. Vyšetřovatelé ho zablokovali minulý týden a zatkli zakladatele Kima Schmitze. Právníci proti smazání dat protestují, podle vyšetřovatelů ale server umožňoval milionům uživatelů stahovat pirátské kopie filmů a hudby. Majitelům autorských práv tak způsobil škody za půl miliardy dolarů. Vydělal tím údajně více než 175 milionů dolarů (3,5 miliardy korun).

Američtí vyšetřovatelé minulý týden nařídili zablokovat megaupload a vydali zatykače na zakladatele serveru Kima Schmitze a dalších šest lidí. Podle vyšetřovatelů megaupload umožnil milionům lidí získat pirátské kopie filmů a hudby. Schmitz ani nestihl kvůli zátahu FBI oslavit své osmatřicáté narozeniny. I tak si ale snů splnil víc než dost. Vyhrál třeba závod luxusních aut Gumbal 3000 a pod přezdívkou Megaracer se stal se nejlepším hráčem válečné střílečky Call of Duty. Žil si jako král, přitom vyrostl v počítačovém undergroundu.

Už ve dvaceti letech byl odsouzen za používání a prodávání kradených čísel kreditních karet, v Hong Kongu navíc založil investiční fond, aniž by měl licenci. Svůj osudový projekt ale rozjel až v novém tisíciletí. V roce 2005 spustil se svou partou server megaupload. Stránky, na které může kdokoliv uložit jakýkoliv soubor, třeba film nebo hudbu. Kdokoliv jiný si to přitom může za poplatek stáhnout. Pod rouškou legálního internetového byznysu mu webovky vydělaly zhruba 175 milionů dolarů.

Server z něj udělal multimilionáře. To se ale nelíbilo filmovým a hudebním vydavatelstvím, právě na jejich majetku totiž megaupload vydělával nejvíc. V pátek daly americké úřady pokyn dvěma hostingovým společnostem, u nichž si megaupload pronajímal webový prostor, že mohou ve čtvrtek začít mazat data od uživatelů megauploadu. Zástupci firem Carpathia Hosting ani Cogent Communications Group se nevyjádřili, zda údaje skutečně odstraní.

Petr Koubský, publicista a odborník na IT:

„Dohoda ACTA posouvá rovnováhu mezi největšími nadnárodními společnostmi na jedné straně a zákazníkem, nikoli pirátem, na straně druhé. Mění toto rozložení ve prospěch provozovatelů a majitelů práv, a to velice asymetrickým způsobem.“

Právník megauploadu Ira Rothken ale proti smazání dat protestuje. Podle něj miliony uživatelů megauploadu nahrály na servery své rodinné fotografie či soukromé dokumenty. Od zablokování megauploadu k nim neměli přístup a nyní jim hrozí, že o ně přijdou.   

Rothken navíc tvrdí, že uložená data jsou důležitá i pro soudní při megauploadu s americkou vládou. Právníci serveru totiž staví obhajobu na tom, že naprostá většina obsahu serveru byla bez závad, a tudíž nebylo nutné megaupload zablokovat.

České servery na sdílení dat tvrdí, že jim podobný osud nehrozí. Přesto se musí připravit na ofenzivu úřadů. Podle právníků je kauza Megaupload začátek nové kapitoly v regulaci internetu. „Megaupload je první vlaštovkou a do určité míry nám ukazuje, jakým způsobem se budou snažit státní orgány útočit na ostatní úložiště,“ myslí si advokát Vratislav Urbášek.