Vydejte se s ČT Na houby i z pohodlí obýváku

Praha - Diváci České televize se mohou od 18. února těšit na nový zábavný cyklus o houbách. Třináct půlhodinových epizod bude televize vysílat každou sobotu dopoledne na ČT2. Pořadem Na houby budou provázet Arnošt Goldflam v roli vševědoucího „taty“ a Josef Polášek coby jeho „kluk“ zhýčkaný počítači. Ve dvou dílech se objeví i postava maminky, kterou hraje Marie Ludvíková. Cyklus Na houby se natáčel od jara 2011 do ledna 2012 a na projektu spolupracovali i přední čeští mykologové jako Vladimír Antonín, Jan Borovička nebo Jan Holec.

„S myšlenkou natočit seriál o houbách jsme si pohrávali dva roky a loni na jaře jsme šli do realizace s docela velkými obavami. Rok 2011 přál spíš vínu, hub rostlo málo. Přesto se dařilo, našli jsme i vzácné teplomilné hřiby a jiné chráněné houby. Když člověk najde hřib královský či muchomůrku císařku – tedy houby, které mnozí zapálení mykologové nespatří třeba několik let za sebou – je to úžasný zážitek,“ řekl dramaturg pořadu Ivo Cicvárek.

Houbové bramboráky s liškami a hřiby připravené na lávovém kameni

Třináct dílů cyklu popisuje historii mykologie, seznamuje s nejmasověji hledanými druhy hřibů a houbami roztodivných tvarů a také pojednává třeba o schopnosti hub absorbovat těžké kovy. V každém díle se uvaří i jedno houbové jídlo. „Nezlobte se zároveň na nás, pokud některé recepty budou jednoduché či zjednodušené oproti vysoké gastronomii. Při vaření v terénu jsme si často vypomáhali kostkami bujónu či jinými předpřipravenými surovinami, které přípravu urychlí,“ omlouvají se tvůrci pořadu.

  • Pořad Na houby zdroj: ČT
  • Pořad Na houby zdroj: ČT

„Sběr hub, který diváci v pořadu uvidí, není fingovaný. Houby se vařily přímo v terénu a co jsme našli, to jsme také před kamerou uvařili a snědli, pochopitelně až na jedovaté druhy,“ dodal Arnošt Goldflam, kterému nejvíc chutnaly houbové bramboráky s liškami a hřiby připravené na lávovém kameni.

„Největší záhadou seriálu zůstává, kdo mě to otrávil? A čím?“ ptá se představitel kluka Josef Polášek. „Tata tvrdí, že to byl žampion zápašný, maminka si prý zase spletla masák s muchomůrkou citrónovou, čert se v tom vyznej! Hlavně, že to nebyl zákeřný pavučinec. Ale ani výplach žaludku mě nezastavil, nemohl jsem si přece nechat ujít všechny ty kulinářské zázraky. Kdo jednou ochutnal smrže na ředkvičkách, ví, o čem mluvím. Vzhůru na houby!“