MF chce v rámci úspor sloučit RRTV s ministerstvem kultury

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje v rámci úsporných opatření sloučit Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) s ministerstvem kultury. Podle Hospodářských novin by tak v rozpočtu ušetřil čtyřicet milionů korun. Podle předsedkyně rady Kateřiny Kalistové ale hrozí, že bude Česko vyloučeno z platformy regulátorů televizního vysílání.

„Ztratili bychom punc nezávislosti. V Evropě se něco podobného stalo zatím jen jednou a bylo z toho poměrně velké pozdvižení. Velmi teoreticky by se dalo říct, že by pak hrozila politicky motivovaná kontrola televizního a rozhlasového vysílání,“ uvedla Kalistová. Dvanáctičlenná rada měla loni rozpočet 54 milionů korun, z toho mzdové výdaje byly 32 milionů korun. Plat členů RRTV přitom představuje skoro čtvrtinu celkového rozpočtu. Rada má kromě radních ještě zhruba tři desítky zaměstnanců.

„Z nezávislého orgánu, který funguje, by byl v podstatě přílepek ministerstva kultury,“ varoval mediální expert koaliční ODS Walter Bartoš. Ministerstvo ubezpečuje, že je to zatím pouze návrh, o kterém se bude teprve jednat. Radek Ležatka z tiskového oddělení ministerstva financí zatím neupřesnil, jak by si ministerstvo sloučení představovalo, zda by se měnily kompetence a povinnosti rady dané zákonem a kolik zaměstnanců by rada případně musela propustit.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má za úkol dohled nad rozhlasovým a televizním vysíláním v České republice. Mimo jiné upozorňuje provozovatele na porušení předpisů, zabývá se licencemi a vede evidenci provozovatelů vysílání. Její členy jmenuje a odvolává premiér na návrh Poslanecké sněmovny.

Návrh je součástí obsáhlého materiálu úspor ve státním rozpočtu. Ministerstvo v něm vypočítává několik desítek státních fondů, ústavů, komisí či rad, na jejichž provozu by se daly ušetřit desítky milionů korun. Kalousek plánuje „zjednodušením agend a odstraněním duplicit“ ušetřit celkem devět miliard korun. Sloučení by se týkalo například i Ústavu pro studium totalitních režimů, pojala by ho Akademie věd. V tomto případě by Kalousek ušetřil dalších 75,5 milionu korun.