Projekční dóm vtáhne diváka přímo do filmu

New York - Sotva se v našich kinech zabydlela technologie 3D, už jí vyrostl nový vyzyvatel. Nejde o to, jak co nejvěrněji promítnout film na plátno, tady totiž žádné není. Děj se odehrává všude kolem vás. Jde o speciální projekční dómy, které mají uchvátit hlavně hráče her a milovníky domácích kin. Blíže se na technologii projekčních dómů podíval magazín Prizma.

Sedíte a nad hlavou vám startuje raketa, která vás vynese až do vesmíru. Před sebou vidíte Zemi, když se otočíte, za zády vám září Měsíc. Takový zážitek si můžete dopřát v Digitálním dómu v americkém Los Angeles. Dojem navíc podtrhuje to, že obraz po celé polokouli je trojrozměrný. A z oběžné dráhy se můžete mrknutím oka přenést třeba k mayské pyramidě.

Ed Lantz, ředitel Vortex Immersion Media

„Tohle jsou virtuální světy. Dóm je jedním ze vstupů, kterým se do nich můžete ponořit. Jsme stále obklopení obrazovkami a dóm je ta největší ze všech.“

V planetáriích, kasinech a zábavních parcích po celém světě existuje už asi 900 podobných dómů. Ten v Los Angeles je ale první zaměřený čistě jen na krátké filmy. „V současnosti hýbou Hollywoodem 3D filmy, které vás vtáhnou přímo do děje na plátně. V dómu plátno mažeme. Obraz vás naprosto obklopuje, jako byste byli přímo v počítačově vytvořené realitě. Jako by se 500 lidí najednou přeneslo do kyberprostoru,“ přiblížil Lantz.

Zájem o klasické 3D kino klesá, dómy by mohly pomoci

Do povědomí by se dómy mohly dostat například v předsálí multiplexů, kde by diváky ohromily před i po promítání filmů. A mohly do kin nalákat více diváků a zvýšit tržby. „3D zažilo svůj den slávy loni díky filmu Avatar. Od té doby ale upadá, protože převody 2D filmů do 3D nestačí,“ upozornil zástupce šéfredaktora časopisu Variety Peter Caranicas.

Ani tak ale zřejmě kina nedosáhnou na tržby, na které byla zvyklá kdysi. Technologie prostorového zvuku, vysokého rozlišení a velkých obrazovek jsou totiž stále přístupnější i pro domácí využití. „Ve společnosti se projevuje další nový trend. Lidé se už tolik nedívají na televizi a nechodí do kina. Naše zvyky totiž ovlivňují sociální sítě a filmy streamované po internetu,“ dodal Caranicas.

USA: projekční dómy (zdroj: ČT24)

Dóm do každého obývaku? Sci-fi by se brzy mohlo stát realitou

A proto tvůrci dómů začínají počítat, jak na jednu stranu dostat diváky do svých sálů, ale na stranu druhou přesvědčit specifickou skupinu zákazníků, aby si zmenšený dóm pořídili do vlastního bytu. „Budoucnost těchto dómů vidíme v tom, čemu říkáme transmédia. Je to další způsob, jak vtáhnout lidi do virtuálního světa. Filmaři už také skoro netočí, ale vytvářejí nové světy. A tohle je způsob, jak se do nich dostat. Dómy podle mě nevytlačí klasické ploché obrazovky, ale prosadí se při hraní počítačových her nebo jako domácí kina,“ míní Lantz.

Je tak docela možné, že spolu s pohybovým ovládáním a dokonalými vizuálními vjemy nakonec dómy díru do světa udělají a jednou nebudou chybět v pokoji žádného dospívajícího hráče. Třeba jako ve filmu Gamer.