Samsung je největším výrobcem mobilních telefonů, sesadil Nokii

Soul - Jihokorejský elektrotechnický obr Samsung Electronics prodal v prvním čtvrtletí asi 93,5 milionu mobilních telefonů. Po 14 letech tak ukončil nadvládu finské Nokie, která jich prodala kolem 83 milionů. Samsung to uvedl spolu s výsledky hospodaření. Firma vede i na trhu smartphonů, kde poráží americkou společnost Apple. Nokia je teď na rozcestí, pokud se nevzpamatuje, tak může skončit stejně jako Ericsson, Siemens nebo Philips. Tradiční evropské značky už z operátorských obchodů zmizely a přesunuly se jen na pulty bazarů.

Ze všech mobilních telefonů, které se ve světě prodají, má podle konzultační společnosti Strategy Analytics každý třetí až čtvrtý značku Samsung. Smartphonů Samsung ve čtvrtletí prodal 44,5 milionu, takže má na tomto trhu podíl přes 30 procent. 5,31 na celkovém trhu mobilních telefonů applu tak výrazný trh nepatří nicméně je pravda že je nejziskovější  firmou v mobilní  sektoru. Apple prodal zhruba 35 milionů iPhonů a patří mu 24procentní tržní podíl.

„Samsung a Apple se staly hlavními rivaly a trhu s chytrými telefony nyní hrozí, že se stane závodem dvou koní,“ uvedl analytik Strategy Analytics Neil Mawston. Oba rivalové se nevyhnuli ani vzájemným patentovým sporům. Chtějí je však řešit dohodou.

Tržní hodnota Samsungu dosahuje asi 190 miliard dolarů (v přepočtu zhruba 3,6 bilionu korun). To je asi jedenáctkrát více, než činí tržní hodnota japonského rivala Sony. Samsung už teď více než 70 procent provozního zisku generuje právě z prodeje mobilních telefonů a smartphonů. V prvním čtvrtletí vytvořil provozní zisk 5,85 bilionu wonů (asi 96,5 miliardy korun). To je proti stejnému období loni nárůst asi o 98 procent.

„Samsung byl tím, který velmi rychle pochopil, že zákazníci nejenom chtějí chytré telefony, ale chtějí chytré telefony, které budou uživatelsky příjemnější,“ soudí odborník na telekomunikace Jan Lodl.

Samsung si slibuje další posílení prodejů od nového Galaxy S třetí generace, který má jít do prodeje příští týden. Nové Galaxy S3 mají být vlajkovou lodí Samsungu. „Očekáváme velmi silnou poptávku po Galaxy S3,“ podotkl viceprezident Samsungu Robert Yi. „Když je silná poptávka na trhu, nepotřebujeme nutně utrácet mnoho peněz za marketing, abychom podpořili prodeje,“ dodal. Samsung přesto figuruje mezi hlavními sponzory letních olympijských her v Londýně.

Ericsson byl průkopníkem nových technologií, jeho název z telefonů už zmizel navždy. Jako třeba první proměnil telefony v použitelné fotoaparáty. „Přinesl nové materiály, nové konstrukce a technologie jako třeba bluetooth zažívaly u ericssonu premiéru,“ říká Luděk Vokáč, redaktor Mobil.cz

Vzhledem ke své ceně byl populární jak u operátorů, tak u zákazníků. V roce 1996, kdy ještě podnikatelé nosili telefony jako příruční zavazadlo, se model GA 318 dostal s cenou pod čtrnáct tisíc. To z něj dělalo nejlevnější mobil na trhu.

Ještě na letošním veletrhu CES se spekulovalo, že zelené logo dostanou nové telefony Xperia. Nakonec ale zmizelo z mobilních telefonů navždy.