Microsoft varoval před Flamem

Washington - Společnost Microsoft varovala uživatele operačního systému Windows, že se jejich počítače mohou stát obětí viru Flame. Škodlivý program, který dokáže tajně stahovat informace a zřejmě byl nasazen proti Íránu, využívá dříve neobjevenou chybu v zabezpečení Windows k tomu, aby se neodhalen usadil v počítači. Microsoft už oznámil, že vydal aktualizaci softwaru, která by měla chybu využívanou virem Flame odstranit.

Na Flame upozornila minulý týden ruská antivirová firma Kaspersky Lab, podle níž byl software patrně aktivní od března 2010. Běžné antiviry jej vůbec nebyly schopny zaznamenat.

Program dokáže odcizit cenné informace, včetně obsahu a údajů o zacílených systémech, uložených souborů nebo audiokonverzací. Podle západních médií byl Flame určen k napadání íránského ministerstva ropného průmyslu a počítačové sítě jeho ropných terminálů. Teherán už před několika dny přiznal, že v posledních týdnech přišel o velké množství dat. Írán už ale oznámil, že vyvinul program, který dokáže virus detekovat.

Nový virus je údajně dvacetkrát výkonnější než poslední obávaný program Stuxnet. Podle západních médií byl Flame určen k napadání íránského ministerstva ropného průmyslu a počítačové sítě jeho ropných terminálů. Kdo za ním stojí, není zatím jasné, ovšem spekuluje se o Izraeli. Místopředseda izraelské vlády Moše Jaalon spekulace přiživil, když řekl, že kdokoli se cítí ohrožen Íránem, je oprávněn ho zastavit jakýmikoli prostředky. Dodal, že židovský stát je v oblasti počítačové technologie na špici a tyto „prostředky skýtají nejrůznější možnosti“.

Vydáno pod